Voltallig bestuur D66 Eindhoven stapt op

De reden voor het vertrek is niet duidelijk. De zeven bestuursleden stapten op tijdens een ledenvergadering waar de gemeenteraadsverkiezingen werden geëvalueerd.

D66-leden bij een partijcongres in Den Bosch eerder dit jaar.
D66-leden bij een partijcongres in Den Bosch eerder dit jaar. Foto David van Dam

Het voltallige bestuur van D66 in Eindhoven is zaterdag opgestapt. Dat bevestigt regiovoorzitter Bas Werker zondag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad.

Werker wil nog geen volledige duidelijkheid geven over de oorzaak van het vertrek van het afdelingsbestuur. Maar, zegt hij, op de ledenvergadering waar de zeven bestuursleden opstapten, werden onder andere de gemeenteraadsverkiezingen van maart besproken. En rondom die verkiezingen kwamen “zaken op straat te liggen die echt interne aangelegenheden waren”, aldus Werker. “Toen is het een en ander voorgevallen dat niet klopt.”

Lekken

Zo werd onder andere het zogeheten “lijstadvies” gepubliceerd, vertelt Werker. Hierdoor werd bekend welke partijleden al dan niet kandidaat waren voor het lijsttrekkerschap. Ook werd bekendgemaakt dat een regionale D66-commissie de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs ongeschikt had bevonden voor haar functie, meldt het Eindhovens Dagblad.

De toenmalige landelijke partijvoorzitter Letty Demmers zou aan de D66-wethouder hebben gevraagd om na de gemeenteraadsverkiezingen te stoppen. Zo ontstond er verscheidene keren ongewenste openheid over interne aangelegenheden waar volgens Werker het bestuur “uiteindelijk in eerste instantie verantwoordelijk voor is”.

Het regiobestuur heeft nu de taken overgenomen van het afdelingsbestuur. Eventuele opvolging van de bestuursleden wordt na het kerstreces besproken. Maar, zegt Werker, D66 onderzoekt al langere tijd de mogelijkheid besturen van verschillende gemeenten samen te voegen en wellicht is dit daar een goed moment voor. Het opstappen van het bestuur heeft met eventuele fusies overigens niets te maken, benadrukt Werker.

Correctie (16 december 2018): in een eerdere versie van dit artikel werd gesproken van ‘gemeentebestuur’. In deze versie is dat aangepast naar ‘afdelingsbestuur’.