Eindhoven Airport tijdelijk dicht om mist

Hulporganisatie Rode heeft 500 veldbedden naar de luchthaven gestuurd voor gestrande reizigers. Naar verwachting kunnen de vluchten maandag wel doorgaan.

Foto Wim Hollemans/ANP

Vanwege de mist kunnen er zondagavond geen vliegtuigen landen op of vertrekken van Eindhoven Airport. Ongeveer 25 uitgaande vluchten zijn geannuleerd en nog eens 25 arriverende vluchten zijn vanaf het middaguur omgeleid naar onder andere Keulen, Maastricht en Schiphol. De luchthaven is afgesloten.

De geannuleerde vluchten hadden als bestemming onder andere het Spaanse Barcelona en het Portugese Faro. De laatste vlucht vertrok om 10.40 uur naar Malaga. Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegenover NRC dat de mist de boosdoener is, de sneeuw van zaterdagnacht heeft niets met de operationele problemen te maken. Naar schatting werden zondag zo’n 8.000 passagiers gedupeerd. Hulporganisatie Rode Kruis laat via Twitter weten dat het 500 veldbedden naar de luchthaven stuurt voor gestrande reizigers. Naar verwachting kunnen alle vluchten maandag wel gewoon doorgaan. Ryanair voert extra vluchten uit om de uitval van zondag op te vangen.

Twitter avatar RodeKruis Rode Kruis Rode Kruis zorgt voor 500 bedjes op het #vliegveld. Door de aanhoudende dichte #mist zijn alle vluchten van en naar #Eindhoven Airport geannuleerd. https://t.co/gENqrq1PlJ

Ook op Schiphol ondervond het vliegverkeer zondag hinder van het weer. Daar liep een deel van de binnenkomende vluchten forse vertraging op vanwege de dichte mist. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) was het zicht maar 250 meter waardoor er slechts 34 vliegtuigen per uur konden landen, schrijft persbureau ANP. Normaal gesproken zijn dit er 65.

Op het spoor vielen vooral zondagochtend treinen uit: onder meer op de trajecten tussen Utrecht en Schiphol en tussen Amsterdam en Almere ontstonden problemen. In de middag waren de storingen grotendeels verholpen. In de nacht van zondag op maandag is het vooral in het noorden van Nederland nog erg mistig. Naar verwachting klaart het morgen op, zo voorspelt het KNMI.