Sri Lankaanse premier Wickremesinghe terug na plotseling ontslag

Na een onderlinge machtsstrijd staan de twee belangrijkste politieke spelers van de Zuid-Aziatische eilandstaat toch weer samen aan het hoofd.

Premier Ranil Wickremesinghe.
Premier Ranil Wickremesinghe. Foto Kham/Reuters

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft premier Ranil Wickremesinghe, die hij eerder ontslagen had, zondag opnieuw aangesteld als premier. Dat meldt persbureau AP. Het brengt het einde van de politieke crisis in de Zuid-Aziatische eilandstaat dichterbij.

Eerder zei president Sirisena nog dat hij niet van plan was Wickremesinghe opnieuw aan te stellen. Maar hij moest hierop terugkomen, omdat het parlement zijn tijdelijke begroting vóór 1 januari moest goedkeuren. Dit zou zonder Wickremesinghe niet zijn gelukt, omdat deze de steun had van de meerderheid van het parlement.

Het was in Sri Lanka al algemeen bekend dat de twee het slecht met elkaar konden vinden. Maar de echte crisis begon eind oktober, met het plotselinge ontslag van de premier. Nog diezelfde dag stelde hij de controversiële oud-president Mahinda Rajapaksa aan in zijn plaats. Rajapaksa wordt onder andere beschuldigd van corruptie, nepotisme en mensenrechtenschendingen in zijn tijd als president.

Wickremesinghe weigerde na het ontslag zijn ambtswoning te verlaten, hij noemde het besluit “illegaal en ongrondwettig” en drong aan op een stemming in het parlement, waarmee hij wilde laten zien dat de meerderheid achter hem stond. De president ontbond daarop eenzijdig het gehele parlement en kondigde nieuwe verkiezingen aan voor januari.

Motie van wantrouwen

Een machtsstrijd brak uit tussen oud-premier Wickremesinghe en het parlement aan de ene zijde, en het kabinet van president Sirisena en premier Rajapaksa aan de andere zijde. Het hooggerechtshof schortte de ontbinding van het parlement op, totdat het hof een uitspraak had gedaan over de legitimiteit van deze handeling. Amper een dag later nam de volksvertegenwoordiging een motie van wantrouwen aan tegen de president.

Afgelopen donderdag oordeelde het hooggerechtshof dat president Sirisena inderdaad ongrondwettelijk heeft gehandeld, toen hij eenzijdig nieuwe verkiezingen uitschreef. Daarna stapte de nieuwe premier Rajapaksa op, naar eigen zeggen om “de stabiliteit in het land bewaken”.

De inauguratie van Wickremesinge (links) door president Sirisena op zondag:

Twitter avatar officialunp UNP Hon. @RW_UNP has been sworn in as the Prime Minister. We thank the citizens of the country who fought the illegal seizure of power and ensured that Democracy was restored. #lka #SriLanka #coupLK https://t.co/fyYnQk8OUu