Rellen bij Brusselse ‘Mars tegen Marrakesh’

De demonstratie werd mede georganiseerd door Voorpost, de radicaal-rechtse Schild & Vrienden en de jongerenafdeling van Vlaams Belang.

Politie te paard achtervolgt een demonstrant in Brussel, waar een rechtse betoging escaleerde.
Politie te paard achtervolgt een demonstrant in Brussel, waar een rechtse betoging escaleerde. Foto Julien Warnand/EPA

Een rechtse demonstratie in Brussel tegen het VN-migratiepact van Marrakesh is zondagmiddag uit de hand gelopen. Dat melden Vlaamse media. Op de demonstratie kwamen zo’n 5.500 deelnemers af.

Na afloop van het officiële gedeelte van de betoging, waarbij onder anderen de oprichter van de radicaal-rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden Dries Van Langenhove en Vlaams Belang-leider Filip Dewinter waren, begonnen demonstranten met hekken en stenen te gooien. Ook zou een vrouwelijke tv-verslaggever van VTM belaagd zijn.

De politie zette, nadat een ruit van een gebouw van de Europese Commissie sneuvelde, traangas en een waterkanon in om de betogers te verdrijven. De relschoppers riepen leuzen als “eigen volk eerst” en “geen jihad in onze staat”. Ook staken sommigen vuurwerk af en scandeerden zij “Belgian hooligans”.

Een tegendemonstratie verderop in de stad verliep rustig. Zo’n duizend man had zich verzameld bij het Maximiliaanpark, waar veel migranten in tenten verblijven. In de nacht van zaterdag op zondag zorgden de linkse organisaties die de tegendemonstratie haddden georganiseerd dat de daar verblijvende migranten werden ondergebracht bij vrijwilligers, meldt dagblad De Morgen. Er werd gevreesd dat de extreem-rechtse betogers naar het park zouden gaan om zich tegen de migranten te keren.

Lees ook dit stuk over het radicaal-rechtse Schild & Vrienden: Racistische jongerenclub infiltreerde Vlaamse Jeugdraad en politieke partijen

Radicaal rechts

De ‘Mars tegen Marrakesh’ was georganiseerd door Vlaamse studentenverenigingen in samenwerking met Voorpost, de radicaal-rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden en de jongerenafdeling van Vlaams Belang. Die wilden in eerste instantie daadwerkelijk een mars houden, maar dat werd verboden door de Brusselse burgemeester Philippe Close uit vrees voor wanordelijkheden.

Op advies van de Raad van State mocht de demonstratie uiteindelijk toch doorgaan. Het moest dan wel een stilstaand protest worden. De betogers mochten slechts op het Schumanplein in de Leopoldswijk demonstreren.

Schild & Vrienden kwam eerder dit jaar in opspraak omdat het zou proberen te infiltreren in Vlaamse instellingen en politieke partijen zoals de N-VA. Onderling delen de jongeren racistische, seksistische en antisemitische berichten met elkaar.