Oud-gemeenteraadslid CDA wordt lijstrekker Denk in Europa

Ook de lijsttrekkers voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht bij de Provinciale Statenverkiezingen werden zondag bekendgemaakt.

Farid Azarkan van Denk geflankeerd door partijgenoten Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Ozturk afgelopen zomer.
Farid Azarkan van Denk geflankeerd door partijgenoten Tunahan Kuzu (L) en Selcuk Ozturk afgelopen zomer. Foto Jerry Lampen/ANP

Ayhan Tonça, voorheen gemeenteraadslid voor het CDA in Apeldoorn, is de nieuwe lijsttrekker van Denk in Europa. Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van mei voert Tonça de lijst aan; de overige kandidaten zijn door de partij nog niet bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de partij op Europees niveau meedoet - Denk hoopt op 2 van de 29 Nederlandse zetels in het parlement.

Tonça was vier jaar fractievoorzitter van de partij in Apeldoorn en is al jaren een bekend gezicht in het Turks-islamitische circuit in Nederland. Zo was hij onder meer voorzitter van de grootste moslimfederatie Contact Orgaan Moslims en Overheid. In de aankondiging noemt Tonça de EU “een unie die zich met te veel zaken bezighoudt en die te ondoorzichtig is”. Hij zegt zich binnen Europa vooral te willen richten op de thema’s migratie, klimaat en economische samenwerking, maar hoe de partij dit specifiek wil invullen, is nog onduidelijk. Het programma wordt later pas bekendgemaakt.

Lees ook: Ayhan Tonça, Nedermoslim met alle vezels vast aan moederland

Provinciale Statenverkiezingen

Ook de lijsttrekkers voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht werden zondag aangekondigd. In Noord-Holland is dat Gideon Everduim, medeoprichter van burgerrechtenorganisatie Controle Alt Delete, die zich richt op etnisch profileren. In Zuid-Holland voert Metin Çelik de lijst aan. Çelik was tot 2012 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Voor Utrecht werden twee lijstttrekkers aangewezen: Hanane Bittich en Gökhan Çoban. Bittich is secretaris van de partij, Çoban fractievoorzitter van Denk Veenendaal. Het is nog niet bekend in welke provincies Denk nog meer zal meedoen.

De Provinciale Statenverkiezingen worden op 20 maart volgend jaar gehouden, de Europese Parlementsverkiezingen volgen op 23 mei.