Leger houdt straten leeg na bloedige zaterdag in Kashmir

Bij demonstraties zaterdag kwamen zeven burgers, vier militanten en één politieagent om het leven. Ook vielen er tientallen gewonden.

Een demonstrant schreeuwt uit een Indiaas politiebusje nadat hij is aangehouden tijdens een protest op 16 december in Srinagar.
Een demonstrant schreeuwt uit een Indiaas politiebusje nadat hij is aangehouden tijdens een protest op 16 december in Srinagar. Foto Farooq Khan/EPA

Gewapende politieagenten en paramilitairen hebben zondag straten bezet, verspreid over het gehele door India bestuurde deel van de regio Kashmir. Uit protest bleven winkels en andere bedrijven gesloten, ook in de gebieden waar geen veiligheidsbeperkingen waren opgelegd. Deze situatie in de betwiste regio ontstond één dag nadat bij chaotische protesten en gevechten zeven burgers en vier rebellen en één politieagent om het leven kwamen, aldus persbureau AP.

Pakistaanse separatisten

Op zaterdag vielen naast doden ook tientallen gewonden. De demonstranten verwijten de politie en militairen lukraak vuur te hebben geopend op een mensenmenigte. De politie stelt dat de doden zijn gevallen doordat de burgers “gevaarlijk dicht” bij gevechten kwamen tussen de politie en separatisten, die willen dat India zich terugtrekt uit de regio.

Op sommige plekken zijn zondag ondanks de politieaanwezigheid anti-India-demonstraties uitgebroken. Rond 15.00 uur lokale tijd waren hierdoor ook al een aantal rebellen en hun sympathisanten gearresteerd.

In een poging de onrust te beperken hebben Indiase autoriteiten de treinen naar het gebied stilgelegd en in sommige steden het mobiele internet uitgezet. Vanuit het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir roept een invloedrijke rebellenleider, Syed Salahuddin, Pakistan op “te stoppen met bedelen om onderhandelingen en in plaats daarvan op alle fronten bij te dragen aan de strijd om Kashmir”.

Er zijn al lange tijd spanningen in het gebied dat voluit ‘Jammu en Kashmir’ heet. Grofgezegd worden het midden en zuiden bestuurd door India, het (noord)westen door Pakistan en het (noord)oosten door China. India stelt recht te hebben op de gehele regio en Pakistan maakt ook aanspraak op het gehele gebied. Rebellengroepen, volgens India bewapend en getraind door Pakistan, zetten politie-eenheden in Kashmir onder druk. Pakistan ontkent directe betrokkenheid bij deze separatisten. De spanningen leidden de afgelopen eeuw al drie keer tot oorlog.