Ajax wint met maar liefst 8-0 van De Graafschap

Feyenoord verloor verrassend in de Kuip met 0-2 van Fortuna Sittard. Het was de eerste thuisnederlaag van dit seizoen.

Ajax-verdediger Daley Blind wordt gefeliciteerd na een doelpunt tegen De Graafschap door ploeggenoten Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg.
Ajax-verdediger Daley Blind wordt gefeliciteerd na een doelpunt tegen De Graafschap door ploeggenoten Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg. Foto ANP

De landstitel uit 2016 kon Ajax niet meer veroveren, maar met de 8-0 winst van zondagmiddag tegen De Graafschap zal de wraak zoet voelen. Twee jaar geleden verspeelden de Amsterdammers op de slotdag in Doetinchem de 34ste landstitel door een 1-1 gelijkspel.

Het krachtsverschil tussen de nummer twee en de hekkensluiter was erg groot. Na ruim een half uur stond Ajax al op een 3-0 voorsprong door doelpunten van Dusan Tadic, Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech. De creatieve aanvallende middenvelder scoorde in totaal drie keer. Ook Daley Blind wist drie keer het net te vinden. Het was de eerste hattrick van de verdediger in het betaald voetbal.

Door de ruime winst heeft Ajax hetzelfde positieve doelsaldo als koploper PSV.

Fortuna wint in de Kuip

De knappe inhaalrace van Feyenoord met de overwinning op PSV is door Fortuna Sittard een halt toegeroepen. In de Kuip won de ploeg van trainer Kevin Hofland, oud-speler van Feyenoord, zeer verrassend met 2-0. Het is de eerste thuisnederlaag van de Rotterdammers dit seizoen.

Feyenoord, dat aantrad met het jonge 17-jarige talent Orkan Kökcü in plaats van de gebleseseerde Jens Toornsta, begon fel aan het duel en kreeg via Steven Berghuis een grote kans. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam Fortuna Sittard beter in het spel en creëerde een aantal kansen. Vlak na rust scoorde Lars Hutten de openingstreffer na goed voorbereidend werk van spits Andrija Novakovich.

Twintig minuten voor tijd werd Robin van Persie in het veld gebracht, maar ook hij kon de wedstrijd niet redden. Met vereende krachten bleef Fortuna Sittard gedisciplineerd verdedigen en kwam er af en toe gevaarlijk uit. In blessuretijd zorgde invaller Ahmed Messaoudi voor nog groter drama voor Feyenoord. Hij kapte verdediger Bart Nieuwenkoop behendig uit en schoot onberispelijk de 0-2 binnen. Door het verlies heeft Feyenoord nu een achterstand van tien punten op PSV en acht op Ajax.

Nipte winst Utrecht

Eerder op zondag won FC Utrecht in Friesland met 2-3 van Heerenveen, de nummer acht van de eredivisie. In de eerste helft kwam FC Utrecht - zelf vierde op de ranglijst - al snel op stoom. Na een kopgoal van Emil Bergström uit een corner van Oussama Tannane in de veertiende minuut, volgde rap een tweede doelpunt. Gyrano Kerk schoot vanuit een moeilijke hoek door de benen van doelman Warner Hahn: 0-2.

In blessuretijd vlak voor rust wist Tannane de derde binnen te schieten. Op aangeven van middenvelder Simon Gustafson, schoot hij de bal in de korte hoek. Ondanks de riante voorsprong werd het in de tweede helft toch nog spannend. Michiel Vlap schoot in de 69ste minuut vanuit de lucht raak. En zes minuten later kopte aanvaller Pelle van Amersfoort de bal binnen.

In een hectische slotfase waarin Heerenveen niet meer langszij wist te komen, kreeg FC Utrecht-speler Lukas Görtler een rode kaart wegens een trap op de hak van een tegenstander. De scheidsrechter besloot zijn eigen beslissing echter terug te draaien na raadpleging van de videoscheidsrechter.

Knappe zege Emmen

De zorgen bij FC Groningen blijven groot na een nederlaag tegen promovendus FC Emmen (1-2). De Groningers kwamen in de 87e minuut via Mimoun Mahi nog op voorsprong, maar verloren de wedstrijden in de allerlaatste minuten. Oud-Groningenspeler Nikclas Pederen scoorde in de slotfase twee keer. Door de nederlaag staat Groningen zestiende, Emmen heeft drie punten meer en staat elfde.