Opinie

Contact tussen lezer en redactie is gelukkig steeds minder schaars

De week van de hoofdredacteur Journalistiek is lang een monoloog geweest. De redactie schreef, de lezer las. Contacten tussen journalist en lezer waren schaars. Dat verandert gelukkig.

Foto Charly Triballeau/AFP

Zo gaven we onze lezers de afgelopen maanden verschillende keren de gelegenheid rechtstreeks vragen te stellen aan onze redacteuren. In oktober deden we onze eerste vraag-en-antwoordsessie met onze correspondent in Londen, Melle Garschagen, en buitenlandredacteur John Hoogerwaard. De vragen werden door John en Melle live beantwoord.

Omdat de lezers zo enthousiast waren deden we enkele weken later een nieuwe ‘Q&A’ over de Brexittop in Brussel. Opnieuw met Melle Garschagen en deze keer met onze EU-correspondent in Brussel, René Moerland.

Vorige week beantwoordde onze man in Parijs, Peter Vermaas, vragen over de gele hesjes in Frankrijk. Ook deden we een lezersoproep over de protesten. We wilden graag weten in welke mate onze lezers zich kunnen inleven in deze demonstranten. Binnen 24 uur reageerden meer dan 150 lezers.

NRC-lezers zijn ook een grote bron van kennis. Zij kunnen de redactie voeden. Dus bevragen we ook hén met snelle enquêtes waarbij we onze lezers een vraag stellen over ervaringen of expertise in een bepaald domein. De reacties van de lezers gaan direct naar de redactie en worden niet zichtbaar op de website. De voorbije weken gaven lezers ons waardevolle informatie over hun ervaringen met het Openbaar Ministerie, de zorg en de budgetpolissen.

En tot slot dit: volgende week publiceren we onze journalistiek jaarverslag. Naar aanleiding daarvan beantwoord ik graag al úw vragen tijdens een hoofdredactioneel vragenuur, op donderdag 20 december van 13.00 tot 14.00 op nrc.nl.

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.