Braziliaans medium geeft zichzelf aan vanwege omvangrijke misbruikzaak

Vrijdag had een rechter al een arrestatiebevel voor ‘João de Deus’ uit laten gaan. Dat verliep zaterdagmiddag.

Foto Evaristo Sa/AFP

Het beroemde Braziliaanse medium João Teixeira de Faria heeft zichzelf zondag bij de politie aangegeven. Dat meldt persbureau Reuters. De spiritueel genezer wordt ervan beschuldigd meer dan driehonderd vrouwen te hebben misbruikt. Het vermoede misbruik kwam vorige week aan het licht dankzij de Nederlandse choreograaf Zahira Lieneke Mous, zij stelde dat Faria haar heeft verkracht.

Braziliaanse media melden zondag dat hij zich in Abadiânia in de deelstaat Goiás in het zuid-oosten van het land heeft aangegeven. Faria, alias João de Deus (Johannes van God), runde daar jarenlang een spiritueel centrum waar duizenden mensen op af kwamen. Hij vergaarde buiten Brazilië bekendheid toen hij in 2013 in een programma van Oprah Winfrey verscheen, zij noemde hem daarin een “groot en wonderlijk genezer”.

Nederlandse zwengelt misbruikschandaal aan rond Brazilië’s bekendste gebedgenezer. Lees hier het interview met Zahira Lieneke Mous.

Arrestatiebevel

Vrijdag had een rechter al een arrestatiebevel voor Faria laten uitgaan. Dat verliep zaterdagmiddag. Omdat Faria zich niet op tijd had aangegeven, werd hij officieel aangemerkt als voortvluchtig. Zondag werd er nog intensief naar Faria gezocht. Zelf beweerde hij vorige week onschuldig te zijn, zo ontkende hij de aantijgingen tegenover een groep volgelingen in zijn centrum in Abadiânia. Faria’s advocaat liet al weten het medium beroep aantekent tegen de gang van zaken. Als hij wordt veroordeeld, hangt Faria mogelijk een celstraf van tien of vijftien jaar boven het hoofd voor verkrachting.

Vorige week deed Mous haar verhaal in de populaire Braziliaanse talkshow Conversa com Bial. Daarop ontving justitie meerdere aangiften en besloot een onderzoek in te stellen. Faria beweert dat hij entiteiten van tientallen beroemde, overleden artsen in zich heeft opgenomen en dat hij daardoor in staat is mensen te genezen. Onder meer twee oud-presidenten lieten zich door Faria ‘behandelen’ voor kanker. Mous, inmiddels terug in Nederland, stelde dat ze tijdens sessies door de 76-jarige man werd betast en verkracht.