België pakt tegen Nederland eerste wereldtitel hockey

De Belgen wonnen in de WK finale in India na een zeer spannende shoot-out (3-2) van Nederland. In de reguliere speeltijd was niet gescoord.

Foto Dibyangshu Sarkar/ AFP

Na een zinderend spannende shoot-out heeft België voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel hockey veroverd. Het versloeg Nederland met 3-2 tijdens het WK hockey in India, nadat er niet was gescoord in de reguliere speeltijd. De Nederlandse mannen werden drie keer wereldkampioen, voor het laatst in 1998 in Utrecht. Australië won eerder op zondag het brons door Engeland te kleineren: 8-1.

In de shoot-outs verspilde Nederland een voorsprong. Na vijf genomen shoot-outs dachten de Belgische hockeyers dat ze wereldkampioen waren, maar na een call van de videoscheidsrechter werd het doelpunt geannuleerd. De bal kwam tijdens de scoringspoging op de voet. Bij de volgende poging scoorde de Belgen en miste Jeroen Hertzberger namens Nederland. Vorig jaar won Nederland nog in Amstelveen de EK finale van België.

Ook zilver in 2014

Het eerste kwart van de wedstrijd leverde bijna geen kansen op. Beide landen waren erg voorzichtig. In het tweede kwart kreeg Nederland een paar kansen via de strafcorner, de sleep van Hertzberger werd gestopt en bij een tweede poging werd de bal niet goed gestopt.

De Belgen kregen pas in het derde kwart de eerste kansen. Aanvoerder Thomas Briel stuitte op keeper Pirmin Blaak en Sébastina Dockier schoot voorlangs. Het tempo bleef hoog in het laatste gedeelte van de finale, maar grote kansen bleven uit. De grootste mogelijkheid was voor Mirco Pryser, hij mistte het doel op een paar centimeters.

Het verlies in de WK-finale komt hard aan voor de Nederlandse mannen. Vier jaar geleden werd de strijd om goud ook verloren. Toen was Australië veel te sterk. Het won in Den Haag met 6-1.