Aanslag Straatsburg eist vijfde dodelijke slachtoffer

Het slachtoffer is na vijf dagen in coma overleden aan zijn verwondingen. Afgelopen donderdag werd de schutter doodgeschoten door de politie.

Inwoners van Straatsburg herdenken de slachtoffers van de aanslag van afgelopen dinsdag.
Inwoners van Straatsburg herdenken de slachtoffers van de aanslag van afgelopen dinsdag. Foto Jean-Francois Badias/AP

De aanslag op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg van afgelopen dinsdag heeft een vijfde dodelijke slachtoffer geëist. Een 35-jarige man is na vijf dagen in coma overleden aan zijn verwondingen, meldt de Franse krant Le Monde. Hij was hersendood verklaard.

De 29-jarige beroepscrimineel Chérif Chekatt schoot dinsdagavond in het centrum van Straatsburg wild om zich heen. Bij de schietpartij vielen twee doden en twaalf gewonden, onder wie zeven ernstig. Inmiddels zijn drie van hen aan hun verwondingen overleden.

Donderdag werd de schutter na een klopjacht door de politie gedood. Hij had zich verschanst in een appartement in de wijk Neudorf, waar hij jaren woonde en na de terreurdaad werd afgezet door een taxichauffeur. Chekatt zou in de gevangenis zijn geradicaliseerd, volgens zijn familieleden was hij een aanhanger van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij was bekend bij de veiligheidsdiensten.

Lees ook een profiel over Chérif Chekatt: Verdachte ‘Straatsburg’ doodgeschoten door politie

Zondagochtend werden de slachtoffers herdacht tijdens een bijeenkomst op de Place Kléber in Straatsburg, vlak bij de plaats van de aanslag.

Oprichter stripfestival

Het 35-jarige slachtoffer Barto Pedro Orent-Niedzielski, door vrienden Bartek genoemd, werd dinsdag in zijn hoofd geraakt. Hij was in het gezelschap van een Italiaanse journalist, die afgelopen vrijdag aan zijn verwondingen overleed. Volgens de Franse krant L’Alsace was Bartek een bekend persoon in Straatsburg. Hij was een van de oprichters van het stripfestival Strasbulles.

Daarnaast zette de muzikant zich in voor de lhbt-gemeenschap en was betrokken bij Joodse en Palestijnse activiteiten. Vrienden omschrijven hem als een wereldburger, met een liefde voor veel verschillende culturen.