Zoetigheid voor zoutekauwen

foto Merlijn Doomernik

Aan elke dinertafel zit er wel eentje: een zoutekauw. Tijdens het voor- en hoofdgerecht zijn ze nog min of meer onherkenbaar. Hooguit tasten ze, er alvast rekening mee houdend dat ze de laatste gang zullen skippen, nog net iets enthousiaster toe. Opvallen gaan ze pas wanneer er een kaasplank op tafel verschijnt. Dan kun je ze waarlijk zien oplichten. Ze laten hun glas nog eens volschenken, graaien geroutineerd in het broodmandje en in hun ogen valt zelden twijfel te lezen over de volgorde waarin de kazen gesavoureerd dienen te worden.

Voor de gastheer of -vrouw die zelfs dan nog niet doorheeft met wie we hier van doen hebben de laatste clue: een beetje zoutekauw raakt zijn/haar dessert niet aan. Niet eens een muizenhapje uit nieuwsgierig- of beleefdheid. In die zin is zoutekauw zijn vaak niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van principes. Slechts een enkeling zal bij de koffie toch een chocolaatje van de schaal pakken. Maar meestal wil hij/zij niet eens koffie. Ga er maar vanuit dat hij/zij in dat geval graag zijn/haar wijnglas nog eens bijgevuld wil hebben, dan wel verlangt naar iets sterkers.

Tot zover onze verkenning van deze menssoort. En nu een recept waarmee u kunt proberen hem of haar – het is beslist vaker een hem – te verleiden om tóch mee te doen met de laatste ronde van uw feestdiner. Want hoewel ze daar zelf nooit over zullen klagen, voelt het toch een tikkie ongezellie dat zoutekauwen er tijdens het slotakkoord maar een beetje voor spek en bonen bij zitten. Zoetigheid voor zoutekauwen dus: truffels van pure chocolade met miso en whisky.

Mijn truffels zijn doodeenvoudig om te maken, dus daarover geen zorgen. Maar zoals gebruikelijk bij recepten met weinig ingrediënten, doet elk element ertoe. In dit geval hebben we het dan over de chocolade, de miso en de whisky. Omdat het de bedoeling is dat de truffels maar een heel klein beetje zoet zijn, gebruik ik er chocolade met 90 procent cacaobestanddelen voor. Ik heb ze ook wel gemaakt met 70-procent-chocolade, en als u bang bent dat ze te puur worden, doet u dat dan vooral. Maar weet dat de mascarpone de bitters nog een stuk zal verzachten.

Wees ook niet bang dat uw bonbonnetjes door die miso naar maggiblokjes gaan smaken. Het resultaat is juist verbluffend subtiel. De miso geeft de truffels slechts een hartige toets, een beetje zoals zout dat kan doen in chocolade, maar dan veel gelaagder. Kies wel een gladde, milde miso, bijvoorbeeld een witte rijstmiso, en doseer zorgvuldig. Voor wat betreft de whisky: voor mij kan die niet rokerig genoeg zijn. Maar elke whisky die u lekker vindt om te drinken, is ook goed voor dit recept. U kunt de truffels een paar dagen tevoren maken. Bewaar ze in de koelkast, maar laat ze op kamertemperatuur komen voor u ze serveert.