VMBO Maastricht

‘Ongeldig verklaren eindexamens was onnodig’

De Inspectie van het Onderwijs en minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) hebben een te vergaand besluit genomen met het ongeldig verklaren van de eindexamens van de 353 leerlingen van het VMBO Maastricht, eind juni. Bovendien heeft de inspectie signalen van ouders over de toestand op de school onvoldoende serieus genomen. Tot die conclusie komt de Auditdienst Rijk van het ministerie van Financiën in een onderzoek naar het handelen van de Inspectie van het Onderwijs in de aanloop naar en tijdens de affaire. Het rapport verscheen vrijdagmiddag tegelijk met elf onderzoeken van de inspectie zelf naar het VMBO Maastricht en negen andere instellingen van de scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), en naar het functioneren van het bestuur en de raad van toezicht van de LVO. Het VMBO Maastricht en een afdeling van de scholengemeenschap Sophianum in Gulpen krijgen het predicaat ‘zeer zwak’, vier andere scholen in Maastricht en Heerlen het predicaat ‘onvoldoende’. Volgens de Auditdienst Rijk had de inspectie de examens op 22 juni niet direct ongeldig kunnen verklaren. De inspectie nam dit besluit na overleg met minister Slob. In plaats daarvan hadden Slob en de inspectie de diploma-uitreikingen kunnen uitstellen en meer de samenwerking moeten zoeken met VMBO Maastricht en de LVO. (NRC)