Veel minder gele hesjes op de been in Parijs dan vorige week

Tot nu toe is het ook nog niet tot grote ongeregeldheden gekomen tussen demonstranten en de politie. Elders in Frankrijk is het eveneens relatief rustig.

Gele hesjes in Parijs, met op de achtergrond ordetroepen van de politie.
Gele hesjes in Parijs, met op de achtergrond ordetroepen van de politie. Foto Zakaria Abdelkafi/AFP

De protesten van de gele hesjes in de Franse hoofdstad Parijs lijken zaterdag vooralsnog aanzienlijk minder heftig dan de afgelopen weken. Er zijn veel minder demonstranten op de been, meldt persbureau AFP, en bovendien verlopen de protesten grotendeels rustig.

In Parijs gingen zaterdag volgens de politie minder dan drieduizend gele hesjes de straat op. Vorige week waren dat er nog 100.000. Ook op andere plaatsen in Frankrijk was de opkomst lager. In het hele land demonstreerden er rond drie uur ‘s middags circa 33.500 mensen, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Afgelopen zaterdag protesteerden er nog 136.000 gele hesjes.

Lees ook over de protesten van vorige week: ‘Macron, aftreden!’ klinkt uit vele kelen

Na het middaguur kwam het in Parijs nog wel tot ongeregeldheden tussen betogers en de politie. Vlak bij de Champs-Élysées bekogelden gele hesjes agenten met stenen. Die reageerden met waterkanonnen en traangas. 95 mensen zijn tot dusver opgepakt. Aan het begin van de avond verdreef de politie de demonstranten van de Champs-Élysées. De boulevard werd daarna weer opengesteld voor verkeer.

Grootschalige vernielingen

Toch vertoont het geweld nog weinig gelijkenis met dat van de voorbije weken. Vorige week zaterdag waren er om dezelfde tijd bijvoorbeeld al bijna zeshonderd aanhoudingen verricht. Zowel op 1 als op 8 december vielen er in Parijs tientallen gewonden. Relschoppers staken auto’s en gebouwen in brand en richtten grootschalige vernielingen aan. Onder meer de Arc de Triomphe raakte beschadigd.

Attracties als de Eiffeltoren, het Louvre en het Musée d’Orsay en enkele grote warenhuizen zijn zaterdag gewoon open. Vorige week bleven ze nog dicht, uit angst voor vernielingen. In heel Frankrijk zijn zo’n 69.000 politieagenten op de been, 20.000 minder dan een week geleden.

Lees ook: ‘Mijn enige zorg bent u’, zegt Macron tegen de Fransen

Afgelopen maandag gaf president Emmanuel Macron voor het eerst toe aan de woede van de gele hesjes, die hem elitair vinden en verwijten dat hij zich niet om het ‘gewone’ volk bekommert. Hij beloofde mensen die het minimumloon verdienen vanaf januari honderd euro per maand extra. Ook schrapte hij de belasting op overuren en eindejaarspremies.

Dode in België

Ook in andere landen waren zaterdag weer demonstraties van gele hesjes. In België viel een dode toen een auto tegen een vrachtwagen botste die in de buurt van de Franse grens moest stoppen voor een wegblokkade van demonstranten. In totaal zijn er als gevolg van de gelehesjesprotesten nu zeven mensen omgekomen.

De demonstratie in Rome viel op omdat die voornamelijk in het teken stond van migrantenrechten. Duizenden mensen protesteerden in de Italiaanse hoofdstad tegen de strenge opstelling van de populistische regering tegen migranten. Eerder dit jaar weigerde het land toegang aan verschillende reddingsschepen die bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee hadden gered.

In Nederland waren er manifestaties van gele hesjes in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Maastricht. In elke stad ging het om enkele tientallen betogers.