Stresstest

Nederlandse verzekeraars zijn kwetsbaar voor dalende rente

Nederlandse verzekeraars zijn kwetsbaar voor een dalende rente. Dit komt naar voren uit de Europese stresstest voor verzekeraars. Vooral de vele langlopende levensverzekeringen spelen bij Nederlandse verzekeraars een rol. In de test van de Europese toezichtautoriteit Eiopa zijn verzekeraars onderworpen aan extreme stressscenario’s. In twee scenario’s gaan de rentestanden flink omhoog of omlaag. In het scenario waar de rente sterk daalt, gaat ook de levensverwachting plotseling sterk omhoog. Juist daar blijken Nederlandse verzekeraars door hun levens- en pensioensverzekeringen gevoelig voor. In het derde scenario vinden natuurrampen in Midden-Europa plaats. De impact daarvan valt voor Nederlandse verzekeraars mee. (ANP)