‘Richtgewicht’ tussen de hunebedden

Foto
Foto Sake Elzinga

Een 17-jarige mbo-leerling schoudert een namaakvuurwapen bij een hunebed in het Drentse Loon, een dorp in de buurt van Assen. De actie hoort bij een oefening waarmee leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) hun stage bij de landmacht deze week hebben afgesloten.

„Bij deze oefening moesten de leerlingen een rekenkundige puzzel oplossen en tegelijkertijd een gebied beveiligen”, vertelt sergeant Wouter (zijn achternaam blijft om veiligheidsredenen geheim), militair instructeur van de landmacht. „Minderjarigen mogen nog geen echte wapens hanteren; daarom oefenen ze hier met een zogeheten ‘richtgewicht’ dat net zo zwaar is als een vuurwapen.”

Leerlingen van de VeVa worden op mbo-niveaus 2 en 3 voorbereid op een baan in de krijgsmacht. Met veel sport, maar ook met specialismen als ict of bedrijfsautotechniek. Onderdeel van de roc-opleiding zijn stages bij een krijgsmachtonderdeel, waarbij een week praktijk wordt afgewisseld met drie weken les op school.

„Wij garanderen geen baan bij Defensie, maar een leerling die deze opleiding heeft gedaan én door de keuring is gekomen, krijgt wel een opleidingsgarantie”, zegt sergeant Wouter.