Recensie

Recensie

Moorddebuut uit Nigeria

De Nigeriaanse schrijver Oyinkan Braithwaite schetst in haar romandebuut Mijn zusje, de seriemoordenaar een moraalloos universum, waarin niet alleen constant de dreiging hangt van een nieuw slachtoffer, maar ook een wereld waarin geen spoor van spijt is te vinden of een beetje schuldgevoel aanwezig is. Ondertussen tonen bijzaken een heel ander verhaal en ga je vanzelfsprekend mee in het gedrag van de vrouw die menig vriendje een mes in borst of rug steekt, en het zusje dat elke keer de boel spic en span achterlaat. In een tijd dat fictie steeds vaker de taak op zich neemt om empathie te kweken, heeft dit geheel een vervreemdend, maar ook bevrijdend effect.

Oyinkan Braithwaite: Mijn zusje, de seriemoordenaar. Vert. Astrid Huisman en Roos van de Wardt. Pluim, 230 blz., 19,99 euro

●●●●