Mijn hele leven zat in die tas

ILLUSTRATIE ROLAND BLOKHUIZEN

Op een koude zaterdagavond fietst Renata Beck door New York. Ze heeft haast, want om negen uur begint het optreden van de Café Wha? Houseband in Greenwich Village, en ze wil op tijd binnen zijn. Als ze haar fiets op slot zet, ziet ze tot haar schrik dat haar tas niet meer op de bagagedrager zit.

„Alles zat in die tas, bankpas, creditcard, geld, sleutel van mijn hotelkamer, paspoort. Maar vooral: mijn iPhone. En daar zit mijn hele leven in.”

Ze fietst als een bezetene terug, naar het restaurant waar ze heeft gegeten. Nee, het personeel heeft niets gevonden. Maar ze zullen bellen als de tas opduikt. Of nee, ze zullen mailen, want bellen kan niet meer.

„Dus ik weer terug, de hele weg naar beneden kijken, maar met steeds minder hoop. Prime time in een wereldstad. Die tas was van mijn fiets gevallen. En waarschijnlijk gevonden, leeggehaald en weggegooid.”

Moedeloos komt Renata in haar hotel aan. „I lost my purse.

De receptioniste vraagt: „Are you Mrs. Beck?

Iemand heeft haar tas gevonden en het hotel gebeld dat op haar sleutelkaart staat. Hij heeft een nummer achtergelaten. Een half uur later staat Renata voor een groot en hip appartement. Een breed grijnzende man doet open. Hij geeft Renata haar tas. Met alles erin. „Thank you for saving my life”, stamelt ze. „Really, you have no idea…” Hij omhelst haar stevig en zegt „Yes madam. I do.”

Het begon als paniek: alles kwijt in een stad ver van huis. En het eindigt met twee mensen die iets moois hebben meegemaakt. De een ondervond dat haar angst dat ze die tas kwijt was, ongegrond was. Er was iemand in deze wereldstad die ’m had opgeraapt en de moeite had genomen haar te vinden.

Die ander kon zich de ellende indenken van iemand die in een vreemde stad alles kwijtraakt. Hij heeft iets goeds gedaan, en haar opluchting is zijn beloning. Natuurlijk zou hij het de volgende keer wéér doen.

Zo kan een tas die van een bagagedrager valt twee mensen blij maken.

Al kun je het ook anders zien. Want Renata’s opluchting verraadt hoe de sociale orde zoals we die kennen in elkaar zit: verloren tassen met geld en een iPhone erin komen meestal niet meer terecht.

Ook iets kwijt of teruggevonden? Stuur een mail aan kwijt@nrc.nl.