Hockeyers via Australië naar WK-finale

De Nederlandse hockeymannen hebben de finale van het WK in India bereikt. In de halve finale werd Australië verslagen na shoot-outs. Oranje speelt zondag tegen België om de wereldtitel.

De redding van keeper Pirmin Blaak tijdens de halve finale tussen Nederland en Australië bij het WK Hockey
De redding van keeper Pirmin Blaak tijdens de halve finale tussen Nederland en Australië bij het WK Hockey Foto Koen Suyk/ANP

Creativiteit won het uiteindelijk van pure power in de halve finales van het WK hockey in India. De Nederlandse mannen versloegen titelhouder Australië via shoot-outs, nadat het uur reguliere speeltijd een 2-2 gelijkspel had opgeleverd. Creativiteit gekoppeld aan werklust, dat wel, want zonder fysieke strijd bereik je anno 2018 de finale niet, zoals ook de Belgen lieten zien in hun halve finale tegen Engeland (6-0). Maar de individuele klasse van de Nederlanders, en ook de Belgen, gaf in Bhubaneswar de doorslag.

Aanvoerder Billy Bakker gaf in de vierde minuut de eerste waarschuwing aan de Aussies, maar de toegekende strafcorner leverde nog niets op. Vijf minuten later was het wel raak, toen verdediger Jonas de Geus op pure klasse langs drie tegenstanders liep. Uit zijn voorzet gleed een andere verdediger, Glenn Schuurman, de 1-0 binnen. In de Indiase pers werden de Nederlandse hockeyers deze week omschreven als de ‘pioniers van het totaalhockey’, dit doelpunt was het bewijs daarvoor.

Het was dit WK pas de tweede tegentreffer voor Australië, dat ongeslagen en met een doelsaldo van 19-1 aan de halve finale was begonnen.

Lees ook: Nederland naar halve finale WK na zege op India

Nieuw strijdplan

Nadat een tip-in van Mirco Pruyser de paal had geschampt, schreed Seve van Ass na twintig minuten spelen op rechts de cirkel binnen, waar de middenvelder zijn voorzet via een Australische verdediger in het doel zag verdwijnen: 2-0. De Australiërs staken direct de koppen bij elkaar, en het nieuwe strijdplan resulteerde in een aantal goede kansen, maar keeper Pirmin Blaak bleek zowel door de lucht als over de grond onpasseerbaar. In de slotminuten van de eerste helft leverden twee opeenvolgende strafcorners van Mink van der Weerden niets op, zijn sleeppushes stuitten op de uitloper.

Maar aan het begin van de tweede helft, in de 34ste minuut, kreeg het duel een ander gezicht toen Valentin Verga met een gele kaart naar de kant moest – eerder had de middenvelder al groen gezien. Nederland moest vijf minuten zien te overleven met een man minder. De tol daarvoor werd in de 45ste minuut betaald, toen Blaak een strafcorner van Tim Howard doorliet: 2-1.

In het vierde kwart was het overleven voor Oranje, waar Sander Baart centraal in de defensie, net als in de kwartfinale tegen India, de alom aanwezige regisseur was.

Blaak voorkwam als een van de andere uitblinkers tot twee keer toe met de linkervoet nog de gelijkmaker, tot 26 seconden voor tijd Schuurman ongelukkig de bal in eigen doel werkte.

In de serie shoot-outs die volgde, schoten Jeroen Hertzberger, Seve van Ass en WK-debutant Thijs van Dam raak, Mirco Pruyser en Robbert Kemperman misten. Hertzberger bleef in de noodzakelijke sudden death koel, maar de man die uiteindelijk besprongen werd, was doelman Blaak nadat hij de bal voor de stick van Daniel Beale wegtikte.

Zondag wachten de Belgen in de finale, een herhaling van de EK-finale van 2017. Die won Nederland.