Hockeyer Sander Baart: Belg van Oranje

Antwerpenaar Sander Baart (30) koos als jeugdspeler voor Nederland. Zondag speelt hij met de Oranjehockeyers de WK-finale tegen België.

Sander Baart in actie tijdens de halve finale.
Sander Baart in actie tijdens de halve finale. Foto Harish Tyagi/EPA

Eddy Demarez, hockeyverslaggever van de Belgische sportzender Sporza, zegt het met een glimlach: „Hij is eigenlijk van ons, hè.” Maar met zulke uitspraken moet je bij Sander Baart niet aankomen. De 30-jarige centrale verdediger klinkt na afloop van de na shoot-outs gewonnen halve finale tegen Australië stellig. „Ik kom van Antwerpen, maar wel met een Nederlandse nationaliteit. En ik speel al zo lang voor Oranje”, zegt hij met Vlaamse tongval. Dat dan weer wel.

Lees ook het wedstrijdverslag van de halve finale die Nederland speelde: Hockeyers via Australië naar WK-finale

Baart, zoon van een Belgische moeder en een Nederlandse vader, was zaterdag in Bhubaneswar een van de uitblinkers bij de Nederlandse mannenhockeyers. Zoals hij dat tijdens het WK elke wedstrijd is geweest. Soeverein leidt hij de defensie van Oranje. Zijn rol is nog belangrijker geworden toen halverwege het toernooi Sander de Wijn door een spierblessure wegviel. Heus, Baart mist zijn kompaan („een speler van wereldklasse”) in het hart van de verdediging, maar het is niet voor het eerst dat hij het zonder hem moet stellen. „We hebben afgelopen jaar ook zonder Sander gespeeld, omdat hij aan zijn studie wilde werken. Dus de jonge gasten hebben toen veel ervaring opgedaan.”

Baart heeft het over Lars Balk (22) en de vervanger van De Wijn, Joep de Mol (23). Tegen de aanvallers van Australië, de regerend wereldkampioen die voor het eerst sinds 2002 de WK-finale misliep, hielden ook zij een uur lang stand. Een uur min 26 seconden, want vlak voor tijd maakten de Aussies de gelijkmaker. „Ontzettend klote,” noemt Baart dat onfortuinlijke moment. Hoewel een vlotte prater, is hij geen man van grote woorden, of diepgaande bespiegelingen.

Baart koos er op zijn zestiende voor om als hockeyer voor Nederland uit komen, toen hij door de Belgische bond nog te licht werd bevonden om in aanmerking te komen voor de nationale jeugdselectie. In 2007 debuteerde hij in het Nederlands elftal zonder ooit in de hoofdklasse te hebben gespeeld. Dat deed hij later wel, maar na negen seizoenen Oranje-Zwart, en een Spaans avontuur, speelt hij weer in de Belgische competitie, bij Braxgata in Boom.

Dat hij zondag uitgerekend tegen België zijn tweede WK-finale gaat spelen, vindt hij toch wel bijzonder. „Dat had ik niet verwacht toen ik voor Nederland besloot uit te gaan komen. Maar goed, ik weet natuurlijk ook dat België al vijf, zes jaar meedraait aan de top. Het is logisch dat ze in de finale staan, het is ook dikverdiend.”

En weg is hij. Performance trainer Auke Klarenbeek is onverbiddelijk. Baart moet zo snel mogelijk beginnen met zijn herstel om zich zondag te kunnen laten kronen tot wereldkampioen. De belangrijkste reden waarom hij destijds voor Oranje koos.

Correctie (16 december 2018): in een eerdere versie stond dat Baart drie seizoenen bij Oranje-Zwart speelde. Dit is aangepast. Ook is zijn Spaanse avontuur toegevoegd.