Goudmijn

Deze rondworm komt van 1,4 km diepte

Foto Extreme Life Isyensya.

Zelfs 1,4 kilometer onder de grond tref je nog meercellig leven aan. Zoals de rondworm op de foto (hij zit in een laag micro-organismen). Onderzoekers vonden de worm in de Zuid-Afrikaanse goudmijn Kopanang. In een boorgat verzamelden ze honderden liters water uit steenscheurtjes. Naast deze worm leefden er ringwormen, platwormen, schimmels en een geleedpotige in. De onderzoekers publiceerden dit onderzoek drie jaar geleden in Nature Communications, en presenteerden het deze week op een geologisch congres in Washington. Daar kwamen meer bijzondere resultaten voorbij van het Deep Carbon Observatory, een 10-jarig, bijna afgerond internationaal programma naar de hoeveelheid, dynamiek, vormen en oorsprong van het leven op diepte. Voorbeelden: leven is tot 5 kilometer onder de grond gevonden, en bij een temperatuur van 121 °C (in een hydrothermale bron op de zeebodem). De hoeveelheid koolstof van het diepe leven schat men op 245 tot 385 keer de massa van de gehele mensheid.