FNV: onveilige werkomstandigheden bij Picnic

Dat concludeert de vakbond na onderzoek. Ook zou de werkdruk te hoog zijn. De online supermarkt herkent zich niet in de aantijgingen.

Een bestelwagen van Picnic.
Een bestelwagen van Picnic. Foto Bram Petraeus

Bij distributiecentra van online supermarkt Picnic is sprake van een onveilige werkomgeving. Ook is de werkdruk er te hoog en krijgen werknemers te weinig betaald. Dat concludeert vakbond FNV na onderzoek onder medewerkers van Picnic. Dagblad Trouw heeft documenten en foto’s in handen die enkele van die conclusies onderschrijven.

De online supermarkt zegt zich niet in het door FNV geschetste beeld te herkennen. De vakbond sprak afgelopen jaar met ruim honderd huidige en voormalige medewerkers. Die zeiden onder meer dat nooduitgangen in de distributiecentra vaak onbereikbaar zijn. Ook zijn de karren waarmee ze moeten werken onhandig waardoor veel medewerkers kneuzingen oplopen omdat ze tegen elkaar aanbotsen. Picnic zegt daarover in Trouw dat ze bezig zijn met een test met elektrische karren met betere handgrepen.

De werkdruk zou daarnaast te hoog zijn. In Trouw geeft een medewerker als voorbeeld dat het ophalen van een fles wijn voor één boodschap staat, maar tien flessen wijn ook. FNV zegt daarnaast dat medewerkers te weinig betaald krijgen. Picnic ziet zichzelf niet als een supermarkt en betaalt zijn mensen daarom niet volgens de supermarkt-cao. FNV vindt dat onterecht.

‘Stemmingmakerij’

In een schriftelijke reactie zegt mede-Picnic-oprichter Michiel Muller dat FNV doet aan stemmingmakerij.

“Wij voeren wekelijks, in overleg met onze medewerkers, verbeteringen door. Veiligheid heeft onze dagelijkse aandacht. Alle nooduitgangen in Picnic fulfilment centres zijn vrij bereikbaar en expliciet afgezet met tape, en door de brandweer gecontroleerd.”

Verder zegt Muller dat Picnic volgens hem een “uitstekende arbeidsvoorwaarderegeling heeft”. Deze zomer zouden de salarissen, die volgens Trouw op 9,79 per uur liggen exclusief vakantietoeslag, met 2 procent zijn verhoogd. Muller: “We hebben sinds de start ruim 2.500 banen gecreëerd en dan gaat de FNV achter onze rug om mensen aanspreken en tegen ons opzetten. Ze hadden gewoon even kunnen bellen en het gesprek aangaan.”

Bij het in 2015 opgerichte Picnic kunnen mensen via een app boodschappen bestellen. Die worden vervolgens zonder bezorgkosten thuis bezorgd. Bij de online supermarkt werken ruim tweeduizend mensen. Het heeft vijf distributiecentra en bezorgt in meer dan zestig steden en dorpen.

Lees ook: Picnic wil als melkboer heel Nederland door