Financiering staatsschuld

Kwart van langlopende obligaties van de staat wordt in 2019 groen

De Nederlandse staat wil komend jaar 4 tot 6 miljard euro ophalen met groene staatsobligaties. Dat is ongeveer een kwart van de 19 miljard tot 23 miljard euro die de staat in 2019 met langlopende leningen wil incasseren. De rest van de leenbehoefte, ruim 43 miljard, wordt via korte leningen uit de geldmarkt gehaald. Dit blijkt uit een bericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie. Het kondigde de eerste groene staatslening eind oktober aan. Het geld dat daarmee wordt opgehaald is bedoeld voor duurzame uitgaven en investeringen. Binnen de rijksbegroting kan volgens het minister van Financiën 3,5 miljard tot 5 miljard euro aan bestaande uitgaven als groen worden aangemerkt. De eerste groene lening wordt in het tweede kwartaal uitgegeven. De looptijd wordt minimaal vijftien jaar. (ANP)