Federale rechter VS verklaart Obamacare ongrondwettelijk

Voorstanders van de zorgwet hebben al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Demonstranten tegen Obamacare, de zorgwet van de vorige president Barack Obama.
Demonstranten tegen Obamacare, de zorgwet van de vorige president Barack Obama. Foto Nate Chute/Reuters

Een conservatieve federale rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft vrijdag de Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare, ongrondwettig verklaard. De uitspraak heeft geen directe gevolgen voor verzekerde Amerikanen omdat voorstanders van de zorgwet hebben aangekondigd in beroep te gaan.

De zaak was aangespannen door twintig staten onder leiding van de procureurs-generaal van Texas en Wisconsin, beide Republikeins. Door een aanpassing van de belastingwet is de boete op het niet hebben van een zorgverzekering vorig jaar verlaagd naar 0 dollar. De tegenstanders stellen dat de legitimiteit van Obamacare daarmee is te komen vervallen.

President Donald Trump, een fervent tegenstander van de zorgwet, toonde zich vrijdagavond tevreden over de beslissing van de federale rechter. “Zoals ik altijd voorspeld heb is Obamacare nu neergehaald als een ONGRONDWETTIGE ramp!”, tweette hij. “Het Congres moet nu een STERKE wet instellen die GEWELDIGE zorgverzekering biedt.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As I predicted all along, Obamacare has been struck down as an UNCONSTITUTIONAL disaster! Now Congress must pass a STRONG law that provides GREAT healthcare and protects pre-existing conditions. Mitch and Nancy, get it done!