Defensie en politie gaan samenwerken om personeelstekort te bestrijden

Het moet makkelijker worden om als politiemedewerker militair te worden en andersom.

Politie en defensie hebben de komende jaren 35.000 nieuwe mensen nodig.
Politie en defensie hebben de komende jaren 35.000 nieuwe mensen nodig. Foto Lex van Lieshout/ANP

Politie en defensie gaan nauwer samenwerken om het personeelstekort te bestrijden waar beide organisaties mee kampen. Ze werken aan maatregelen die het onder andere makkelijker moeten maken om van politiemedewerker militair te worden en andersom. Dat bevestigt een woordvoerder van commandant der strijdkrachten Rob Bauer na berichtgeving in Trouw.

Defensie en politie hopen het op deze manier aantrekkelijker te maken om voor een carrière bij hen te kiezen. Samen hebben de organisaties de komende jaren 35.000 nieuwe mensen nodig.

Veel militairen verlaten defensie als ze halverwege de twintig, midden dertig zijn, zegt de woordvoerder. Denk bijvoorbeeld aan soldaten die na een aantal jaar in Afghanistan terugkeren en een gezin willen stichten. Deze uitstromende militairen zouden met hun ervaring in potentie een goede aanvulling zijn op het politiepersoneel, dat met vergrijzing kampt. De woordvoerder: “Het zijn beroepen die overlap hebben: het gaat om veiligheid, zingeving, je doet het om dat je iets voor de maatschappij wil betekenen.”

Aanvullende opleiding

Hoe die samenwerking er concreet uit gaat zien, is nog niet bekend. Defensie en politie werken aan een precieze invulling van de afspraken. Mogelijke maatregelen zijn het bieden van aanvullende opleidingen aan militairen die naar de politie willen overstappen maar niet het benodigde schoolniveau hebben. Voor defensie is de samenwerking interessant omdat jongeren mogelijk eerder voor een loopbaan bij het leger kiezen als ze daarna het perspectief hebben van een baan bij de politie.

Ook willen de organisaties vaker dan nu het geval is gespecialiseerd personeel uitwisselen, zoals hackers. Bij politie en defensie zijn die hard nodig voor cyberaanvallen en criminaliteitsbestrijding.

Lees ook: Hoe de overheid de personeelstekorten heeft laten oplopen