Broers Maksim (14) en Denis (10) uitgezet naar Oekraïne

De in Nederland geboren kinderen werden deze zomer ook al uitgezet. In september keerden ze terug op een toeristenvisum.

Het Culemborgse chalet waar de familie Andropov tot deze zomer woonde vlak na hun uitzetting in juli.
Het Culemborgse chalet waar de familie Andropov tot deze zomer woonde vlak na hun uitzetting in juli. Foto Bram Petraeus

De Oekraïense broers Maksim (14) en Denis (10) Andropov zijn vanmiddag opnieuw uitgezet naar Oekraïne, waar ze inmiddels geland zijn in de hoofdstad Kiev. Begin juli werd het hele gezin Andropov in alle vroegte opgepakt, omdat hun aanvraag voor een verblijfsvergunning na een jarenlange procedure was afgewezen. De broers werden toen samen met hun ouders en jongere zusje uitgezet, maar keerden later weer terug. Het gezin verbleef sinds 2001 in Nederland, de drie kinderen zijn hier geboren.

Lees ook dit verhaal over Maksim en Denis: ‘Dat kan toch niet? Zo met kinderen omgaan?’

De jongens reisden in september terug naar Nederland op een toeristenvisum. Dat kon, want alleen de ouders hadden een inreisverbod. Ze verbleven in Amersfoort bij familie van de vader die wel legaal in Nederland woont. Ze gingen weer naar hun oude scholen, Denis naar de basisschool en Maksim naar de middelbare school in Culemborg. Juridisch adviseur van de familie Frank King had een verblijfsvergunning op humanitaire grond voor de familie aangevraagd.

De rechter buigt zich aanstaande dinsdag over dat verzoek. Het verzoek van King om de jongens de uitspraak in Nederland te laten afwachten, werd afgewezen. King denkt dat er een kans is het gezin alsnog een verblijfsvergunning krijgt. Er is nieuwe informatie dat het verzoek in ander daglicht stelt: in Oekraïne is gebleken dat Maksim, die autistisch is, een taalstoornis heeft en daardoor geen Oekraïens meer kan leren.

Wetenschappers: uitzetten onverantwoord

Lees hier meer over de ‘nota’: ‘Uitzetten van gewortelde kinderen is onverantwoord’

Daarnaast verwacht King dat de rechter de recente ‘nota’ zal meewegen van universitair docent orthopedagogiek Elianne Zijlstra, universitair docent kinderen en recht Carla van Os van de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarin staat dat het uitzetten van kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, onverantwoord is. Door jarenlange angst voor gedwongen uitzetting zijn deze kinderen extreem kwetsbaar, schreven de opstellers van de nota. De kans dat zij zich in het land van herkomst kunnen redden, wordt daardoor zeer klein. De nota werd ondertekend door 38 hoogleraren.

De hoogleraren vinden dat er bij het uitzetten van gezinnen beter moet worden gekeken naar het belang van de kinderen. Het gezin heeft in de jaren voor de uitzetting tien keer een verblijfsvergunning aangevraagd die steeds werd afgewezen.

Afgelopen woensdag werden de twee broers aangehouden toen ze zich meldden in Amersfoort – ze hadden een meldplicht. Ze werden vastgezet in detentiecentrum Zeist, waar ze gisteren afscheid konden nemen van een aantal vriendjes. Ze hadden graag bezoek gehad van BNN-presentaror Tim Hofman, die de afgelopen maanden actie voert voor de vernederlandste kinderen. Hofman kreeg geen toestemming de broers te bezoeken.

Lees ook de brief die Denis’ juf deze zomer aan NRC schreef: Jongetje (10, hier opgegroeid) achter slot en grendel in uitzetcentrum. Dit is Nederland

Fleur Kwakernaak, de juf van Denis, schreef afgelopen zomer een ingezonden brief aan NRC toen bleek dat een van haar leerlingen plotseling niet meer op school kwam omdat hij was uitgezet.