Zangeres Nancy Wilson (81) overleden

De Grammy-winnares had een indrukwekkend lange carrière en maakte tientallen albums.

Nancy Wilson tijdens een optreden in New York in 2007. Ze overleed donderdag op 81-jarige leeftijd.
Nancy Wilson tijdens een optreden in New York in 2007. Ze overleed donderdag op 81-jarige leeftijd. Foto Bryan Bedder/AFP

Grammy-winnares Nancy Wilson is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Ze stierf thuis in Californië na een lang ziekbed. Dat meldt een woordvoerder aan persbureau Reuters.

Wilson stond bekend als jazzzanger maar verzette zich altijd tegen deze term. “De muziek die ik maak was de popmuziek van de jaren 60″, zei ze tegen The San Francisco Chronicle in 2010. “Ik beschouw mijzelf niet als jazzzanger. Ik neem een tekst en maak die me eigen.” Devra Hall Levy, die jarenlang haar publiciteit verzorgde, zei tegen Reuters: “Ze was een van die zeldzame vocalisten die het allemaal kon. Jazz, blues, pop en zelfs funk. Ze deed het allemaal.”

In 1965 won ze haar eerste Grammy voor het nummer How glad I am voor het beste R&B-optreden. In 2005 en 2007 won ze nog twee Grammy’s in de categorie jazz.

Carrière

Wilson had een indrukwekkend lange carrière en maakte tientallen albums. Ze begon midden jaren 50 met zingen, geïnspireerd door artiesten als Dinah Washington en Nat King Cole en bracht haar eerste album uit in 1959. Haar eerste hit had ze in 1964 met het nummer Guess Who I Saw Today. In 2007 trad ze op 70-jarige leeftijd nog op als eregast tijdens een gala in Carnegie Hall in New York. In 2011 stopte ze met optreden.

Beluister hier het nummer “How glad I am“.

Artiesten betuigen via Twitter hun medeleven.

Twitter avatar johnlegend John Legend So sad to hear about the passing of the great Nancy Wilson. She was a magical performer. I’m so glad I was able to spend time with her and hear her beautiful voice in person.

 

Twitter avatar DianneReeves1 Dianne Reeves My favorite Nancy Wilson album eternally beautiful Rest In Peace and Grace✨👑✨ https://t.co/PxOpSri07U