WK kortebaan

Goud Kromowidjojo, zilver Heemskerk op 100 meter vrije slag

Ranomi Kromowidjojo heeft voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel kortebaan veroverd op de 100 meter vrije slag. De 28-jarige Groningse won met overmacht in het 25-meterbad in de Chinese stad Hangzhou: 51,14 seconden. Femke Heemskerk maakte het Nederlandse feestje compleet door het zilver te pakken in 51,60. Mede dankzij Kromowidjojo en Heemskerk haalde de gemengde estafetteploeg zilver op de 4x50 meter wisselslag. Het goud was voor de Verenigde Staten. Heemskerk moest het in de laatste twee baantjes alleen afleggen tegen de Amerikaan Caeleb Dressel. Jesse Puts nam als startzwemmer de rugslag voor zijn rekening, Ties Elzerman de schoolslag. Kromowidjojo, die eerder op de dag de wereldtitel op de 100 vrij had veroverd, bracht het Nederlandse kwartet terug in de race op de vlinderslag. (ANP)