Webcamafperser Aydin C. krijgt ook in hoger beroep 11 jaar cel

Hij heeft 33 minderjarige meisjes afgeperst met naaktbeelden die hij van hen maakte via de webcam. C. deed zichzelf in chatrooms voor als meisje.

Het gerechtshof in Amsterdam
Het gerechtshof in Amsterdam Foto Lex van Lieshout/ANP

Aydin C. heeft vrijdag ook in hoger beroep tien jaar en acht maanden gevangenisstraf gekregen voor het digitaal stalken en afpersen van 33 minderjarige meisjes, één meerderjarig meisje en vijf mannen. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de ‘webcamafperser’, zoals hij bekend is komen te staan, ook voor oplichting en computervredebreuk.

C. (40) deed zich op internet in chatrooms voor als meisje, en wist zijn slachtoffers zo te verleiden seksuele spelletjes te doen voor de webcam. Daar maakte hij opnames van, die hij vervolgens gebruikte als chantagemateriaal. C. zei dat hij de beelden zou doorsturen aan vrienden, familie en klasgenoten als de meisjes niet opnieuw voor hem uit de kleren gingen. De slachtoffers komen behalve uit Nederland uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Canada, Australië en de VS.

De straf die het gerechtshof C. vrijdag oplegde, is dezelfde die de rechtbank vorig jaar tegen hem uitsprak. Een hogere straf is wettelijk gezien niet mogelijk voor C.’s daden. “De meisjes leden zwaar door het handelen van de verdachte”, aldus het hof, “en velen ondervinden hiervan nog steeds ernstige psychische gevolgen.” Volgens de rechters is dat reden genoeg om de maximumstraf op te leggen aan C., die sinds 2014 vastzit.

Amanda Todd

Een van C.’s slachtoffers zou de Canadese Amanda Todd zijn geweest. Het 15-jarige meisje pleegde in 2012 zelfmoord omdat ze online werd afgeperst met naaktbeelden die van haar waren gemaakt. De geruchtmakende zaak rond de dood van Todd zit niet in het Nederlandse strafdossier over C. Canada wil hem zelf berechten. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de webcamafperser mag worden uitgeleverd aan het Noord-Amerikaanse land.

Lees ook: Lees ook dit stuk over Aydin C.: Van Tyler Boo moesten ze ‘spelen’ voor de webcam

C. kon zijn chatpartners doen geloven dat hij een meisje was door een virtueel webcamprogramma te gebruiken. De slachtoffers zagen op hun scherm een filmpje van een jonge vrouw, en dachten dat ze met haar aan het chatten waren.

Nadat hij vervolgens zijn onthuld wie hij echt was, ging C. volgens het hof “op meedogenloze wijze” te werk om de slachtoffers meer seksuele handelingen te laten verrichten. Hij dreigde dat hij “hun levens volledig kon verwoesten”, bleek al tijdens de rechtszaak in eerste aanleg. “Ik zorg ervoor dat je zelfmoord pleegt, zo ver ga ik”, schreef hij. In zijn dreigementen verwees hij ook naar de dood van Amanda Todd.

De vijf mannen van wie C. naaktbeelden wist te bemachtigen, moesten geld naar hem overmaken om publicatie van het materiaal te voorkomen. Een man weigerde, waarna C. de video inderdaad openbaar maakte. Het leidde tot het ontslag van de man. Verder werd C. veroordeeld voor het inbreken in een wifi-netwerk en oplichting bij de verhuur van twee woningen in Rotterdam.