Uber verhoogt de prijzen

Ritjes met de taxi-app worden vanaf 2019 duurder.

Vanaf 2019 wordt een ritje met taxi-app duurder
Vanaf 2019 wordt een ritje met taxi-app duurder Foto Hannah Mckay/Reuters

Een rit met taxi-app Uber wordt vanaf volgend jaar duurder. Uber verhoogt al zijn prijzen per 1 januari: met 10 procent voor UberX, de meest gangbare en betaalbare optie, en 5 procent voor de duurdere varianten Uber Van en Uber Black.

De prijzen blijven wel onderhevig aan wat Uber ‘dynamische tarieven’ noemt. Zo worden Uber-ritten bijvoorbeeld vaak duurder tijdens piekuren op de weg, wanneer er meer vraag is dan chauffeurs beschikbaar, of bij extreme weersomstandigheden.

Het taxiplatform gaat zijn chauffeurs daarnaast een applicatie aanbieden die hun inzicht geeft in wanneer het voor hen het voordeligst is de weg op te gaan.

Btw-verhoging

Door de tariefwijziging is het prijsniveau van een ritje met Uber terug op dat van voor 2016, toen de tarieven juist met tien procent verlaagd werden.

In Nederland wordt komend jaar het btw-tarief op transport met drie procentpunt verhoogd, en dat komt voor rekening van chauffeurs. De prijsstijging weerspiegelt dat voor een deel, zegt Uber. Wat onveranderd blijft is dat een percentage van elke verdiende ritprijs door chauffeurs moet worden afgedragen aan Uber. Het bedrijf gaat daar onder andere zijn applicatie verbeteren waarmee gebruikers ‘een Uber’ bestellen.

Uber kondigde vorige week al aan chauffeurs die via de app taxidiensten aanbieden verplicht met pauze te sturen. Zodra een chauffeur er een dienst van twaalf uur op heeft zitten moet hij of zij verplicht ‘offline’ gaan. Die maatregel was bedoeld om vermoeidheid bij chauffeurs tegen te gaan, en de verkeersveiligheid te bevorderen. Een dergelijke regel was er eerder niet in Nederland.