Thuiskweker René Barendse veroordeeld voor wietteelt

Barendse was een artikel 12-procedure begonnen om duidelijk te krijgen of hij nou wel of geen wiet mag telen. Hij is schuldig, maar krijgt geen straf.

René Barendse teelt medicinale wiet om de pijn aan zijn rug en benen te verminderen.
René Barendse teelt medicinale wiet om de pijn aan zijn rug en benen te verminderen. Foto David van Dam

René Barendse uit Naaldwijk is vrijdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor het telen van wiet. Hoewel hij schuldig bevonden is, legt de rechter hem geen staf op. Barendse (43), die thuis vijf wietplanten heeft, was een artikel 12-procedure begonnen om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen hem te vervolgen. Hij wilde van justitie duidelijkheid krijgen of hij zijn planten wel of niet mocht houden.

Eerder besloot het OM Barendse niet te vervolgen voor het telen van wiet. Vorig jaar was de politie bij hem binnengevallen om zijn planten mee te nemen. Volgens de Opiumwet is wietteelt in alle vormen verboden. Wel stelt de wettekst dat ‘niet bedrijfsmatige teelt van een geringe hoeveelheid voor eigen gebruik’ geen prioriteit heeft bij opsporing.

Omdat de zaak zo klein is, nam het OM geen verdere stappen. Maar Barendse, die de wietplanten gebruikt om zichzelf te voorzien van wietolie, wilde weten of het nou wel of niet mag wat hij doet en spande de procedure aan. Hij gebruikt de olie tegen de pijn die voelt in zijn armen en benen.

Barendse kweekte de wiet zelf omdat de cannabis die hij van coffeeshops of apotheken kan krijgen volgens hem onvoldoende werkt. Ook kon hij de medicinaal verstrekte wiet niet betalen. Daarom was er volgens hem sprake van een noodtoestand. De rechtbank gaat daar niet in mee: “Niet is komen vast te staan dat de cannabis verkrijgbaar bij apotheek of coffeeshop onvoldoende verlichting bieden.” Ook vond de rechter dat het feit dat verzekeraars de kosten voor medicinale wiet niet vergoeden geen reden is om straffeloos hennep te telen.

Barbalique Peters, de advocaat van Barendse, moet de uitspraak nog bestuderen maar noemt het vonnis in een eerste reactie “jammer”. Ze zegt in hoger beroep te gaan. “Dit is niet het einde van het verhaal. We zien genoeg gronden om deze rechtszaak tot een succesvol eind te brengen.”

Uitzonderingen

Hoewel thuisteelt verboden is onder de Opiumwet maakt de rechter in zeldzame gevallen uitzonderingen. In 2009 bepaalde de Hoge Raad dat een MS-patiënt niet veroordeeld hoefde te worden voor het thuis telen van wiet. Ook een hiv-patiënt in Amsterdam werd vorig jaar door de rechter toegestaan thuis wiet te kweken.

Tilburg staat vanaf 2016 thuiskweek van cannabis toe mits het voor medicinale doeleinden gebruikt wordt. Aan dit lokale initiatief zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet de wiet verbouwd worden in een brandveilige omgeving en moet de patiënt in bezit zijn van een doktersverklaring.

Lees ook: Waarom René vervolgd wil worden voor zijn wietteelt