Thuiskok

Tarte tatin

De meningen verschillen over de bereidingswijze: de appels eerst karamelliseren of pas in de oven, zanddeeg maken of bladerdeeg gebruiken? Mijn advies: probeer alles lekker uit en kijk wat bevalt. Dit is een heel makkelijk en snel recept. Vergeet u niet de bloem te zeven voor een fijn en luchtig deeg. U kunt de taart zo serveren of met ijs of vanillesaus.

Wrijf in een kom de bloem, het zout, de eidooier en de koude boterblokjes snel met je vingers tot een kruimelig mengsel. Voeg drie tot vier eetlepels ijskoud water toe en kneed het mengsel snel tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een half uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Smelt de boter en giet dit in een taartvorm van 25 centimeter doorsnee. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit over de boter. Leg de partjes appel met de bolle kant onderop in de taartvorm. Rol het deeg uit en bedek de taart hiermee. Stop het deeg bij de randjes goed in. Zet de taart 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is. Laat de taart drie minuten in de vorm staan. Leg dan een bord op de taart, keer de taartvorm en het bord samen snel om en verwijder de vorm.