Tennissters krijgen beschermde status bij terugkeer

De speelsters behouden hun geplaatste status bij twaalf WTA-toernooien na terugkeer van langdurig blessureleed of zwangerschap.

Serena Williams tijdens Roland Garros vorig jaar, waar ze een zwarte 'catsuit' droeg.
Serena Williams tijdens Roland Garros vorig jaar, waar ze een zwarte 'catsuit' droeg. Foto Christophe Simon/AFP

Tennissters die terugkeren van een zwangerschap of langdurig blessureleed behouden hun beschermde status bij WTA-toernooien. Dat heeft tennisorganisatie WTA besloten, melden Britse media waaronder BBC en The Guardian.

De tennissters kunnen deelnemen aan twaalf WTA-toernooien gedurende drie jaar met de ranking die ze hadden voor hun afwezigheid. Ook kunnen zij in de eerste ronde geen speelsters treffen die geplaatst zijn. De nieuwe regel volgt op de discussie die Serena Williams onlangs aankaartte. Door haar zwangerschap zakte ze op de wereldranglijst van plek tweeëntwintig naar plek 451, waardoor de 23-voudig Grand Slam-winnares geen geplaatste status had voor de grand slam Roland Garros.

Het verzoek van Williams om tennissters de ranking tot na hun zwangerschap te laten behouden is niet goedgekeurd.

‘Catsuit’ toegestaan

Daarnaast komt de WTA met nog een regel die betrekking heeft op Williams. De ‘catsuit’, het zwarte pak waarin ze vorig jaar speelde op Roland Garros, wordt niet verboden. De ‘catsuit’ was een verwijzing naar de film Black Panther. Naar eigen zeggen zou Williams zich door het dragen van het pak de koningin van Wakanda voelen, een personage uit de film.

Alleen zal Williams het pak waarschijnlijk niet kunnen dragen tijdens Roland Garros volgend jaar. Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisbond, wil strengere kledingvoorschrift en wil volgens de BBC de outfit van Williams verbieden. Grand Slams kunnen eisen stellen aan de kledingvoorschriften, op Wimbledon mogen deelnemers alleen wit dragen.

Naast de beschermde status en vernieuwde kledingvoorschriften introduceert de WTA ook regels om de wedstrijden te versnellen. Zo komt er een schotklok, speelsters krijgen 25 seconden tijd om te serveren. Daarnaast krijgen de tennissters nog maar één kleedkamerpauze per wedstrijd.