Saxo Bank wil Nederlandse online beleggersbank BinckBank overnemen

De Denen hebben ongeveer 428 miljoen euro geboden voor de beleggersbank. De gesprekken zijn “in een vergevorderd stadium”, aldus BinckBank.

Foto Evert Elzinga/ANP

De Deense Saxo Bank wil online beleggersbank BinckBank overnemen. Saxo heeft 6,35 euro per aandeel geboden om BinckBank in zijn geheel over te nemen, meldt het in Amsterdam gevestigde bedrijf vrijdagavond. Dit betekent dat de Denen in totaal zo’n 428 miljoen euro over hebben voor BinckBank.

Of het ook daadwerkelijk tot een overname komt, is volgens BinckBank nog niet zeker. De gesprekken zijn wel “in een vergevorderd stadium”, laat de onlinebroker weten. Bestuurders en toezichthouders buigen zich nu over het bod.

Saxo zit met zijn bod in elk geval flink boven de marktprijs: het aandeel BinckBank op de Amsterdamse beurs sloot vrijdag op een prijs van 4,72 euro.

Lees ook deze beursrubriek over BinckBank: Minder broker, meer bank, dat was het plan. Is dat gelukt?

Beleggen zonder tussenpersoon

BinckBank werd in 2000 opgericht en probeerde zich aanvankelijk te onderscheiden van andere spelers op de beleggingsmarkt door klanten de mogelijkheid te geven zelf te beleggen. Een tussenpersoon die dat voor de klant doet, zoals bij andere banken, was er bij BinckBank niet.

Een paar jaar geleden gingen andere partijen vergelijkbare diensten aanbieden, vaak tegen voordeligere tarieven. De omzet van BinckBank liep terug. Om het tij te keren richt het bedrijf zich nu behalve op zijn beleggingsactiviteiten ook op ‘traditionele’ bankierstaken als sparen en vermogensbeheer.

Vorig jaar had BinckBank circa 1,1 miljard euro onder beheer. Het bedrijf had een omzet van bijna 149 miljoen euro, bij een winst van 34 miljoen. Zeven jaar geleden was de omzet nog 183,5 miljoen euro. Aan de beurs is BinckBank nu drie keer zo weinig waard als in 2010.