Remkes wil meer macht voor het volk, maar Den Haag is referendummoe

De Haagse StemmingVandaag is de laatste dag van de klimaattop in het Poolse Katowice. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Johan Remkes presenteerde meer dan 600 pagina’s aan bestuurlijke vernieuwing. Politici lijken intussen vooral bezig met de klimaatplannen die volgende week gepresenteerd worden. Behalve Kajsa Ollongren. Die was gisteren even minister Alomgren.

REFERENDUMMOEHEID: Lage Drempels, Hoge Dijken heet het rapport dat de commissie-Remkes gisteren presenteerde over bestuurlijke vernieuwing. Realistischer was misschien geweest Lage Kansen, Hoge Drempels want hoeveel kans maakt een voorstel als het invoeren van een correctief bindend referendum? Bij politici was referendummoeheid te bespeuren toen het plan gisteren ter sprake kwam. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) zei beleefd het rapport “te gaan lezen”, de VVD “vindt haar [eigen] standpunt helder” en ook bij het CDA - tegen referenda - “zal het standpunt niet heel anders worden”. Ook het idee over een gekozen formateur kan op weinig politieke steun rekenen. Eindigt het rapport van Remkes straks net als die van zijn voorgangers ongebruikt in een la?

ALOMGREN: Ollongren was gisteren sowieso all over the news. Ze begon de dag met de lancering van een campagne tegen nepnieuws rond de verkiezingen komend jaar. Zo moet de burger “bewust worden gemaakt van het fenomeen desinformatie”, maar het kabinet zelf gaat geen nepnieuws aanwijzen. Daarnaast ontving de minister van Binnenlandse Zaken een rapport van de Algemene Rekenkamer met de conclusie dat het nog niet zo opschiet met het herstel van voorzieningen op Sint Maarten nadat orkaan Irma daar vorig jaar huishield. En Ollongren trapte ook nog op de rem bij de provincie Utrecht. Die krijgt geen voorschotten zolang de jaarrekening van 2017 niet is goedgekeurd.

STINTKNULLIGHEID: Waarom is ooit besloten dat de Stint de weg op mocht? Die vraag krijgt een steeds nadrukkelijker politiek tintje nu uit onderzoek blijkt dat de constructie en het ontwerp enorm slecht zijn doordacht. Het rapport van TNO leest als een opsomming aan knulligheden. Volgens VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft het ministerie “niet verzuimd om te controleren, er is niet voor gekozen om het te controleren”. De elektrische bolderkar mag in de huidige vorm de weg niet op. Het is een tegenvaller voor onder meer kinderopvangcentra die voor vervoer sterk leunden op de Stints. Ze zetten nu bussen en taxi’s in.

KLIMAATDRUK(TE): Volgende week vrijdag wil het kabinet een reeks maatregelen presenteren om de CO2-uitstoot voor de komende jaren te verminderen. Nu de burgeronvrede over de stijging van de energierekening toeneemt, beginnen de leiders van coalitiepartijen zich publiekelijk te mengen in het debat. Waren het eerst CDA’er Sybrand Buma bij Buitenhof en D66’er Rob Jetten in Trouw, vandaag krijgt Gert-Jan Segers ruimte voor zijn plannetjes in de Volkskrant. De ChristenUnie-voorman wil dat minima niet de dupe worden van verhoging van de energiebelasting. Hij pleit daarom voor een algemene korting op de energierekening “die verhoudingsgewijs mensen met een smalle beurs het meeste zou opleveren”.

HAMERTJE HENK: Ten slotte een aflevering van 50Plus-Inside. Zo kwamen we gisteren te weten dat Kamerlid Martin ‘filibuster’ van Rooijen “een gruwelijke hekel” heeft aan het Verslag Algemeen Overleg, de zogeheten VAO’s waarin Kamerleden moties kunnen indienen. Hij gaat er in zijn afscheidsrede - Van Rooijen stapt over naar de senaat - voor pleiten “dat die VAO’s moeten worden AFGESCHAFT”, ving onze redacteur Lamyae Aharouay op bij de koffieautomaat. Henk Krol was met hele andere dingen bezig: het 50Plus-spel Hamertje Tik aanprijzen. Met categorieën als (Jan) Nagel ’m vast en Kies je Doelwit komt 50Plus volgens henzelf met “hét gezelschapsspel voor onder de kerstboom”. In deze eerste editie geen ex-bestuursleden, wel ex-Haagse Stemming-auteur Emilie van Outeren.

QUOTE VAN DE DAG

“Als het straks weer gaat waaien, hebben de mensen die zich onder een blauw zeil zitten te behelpen één geruststellende zekerheid: het geld wordt zorgvuldig besteed.”

Columniste Sheila Sitalsing van de Volkskrant verbaast zich over het vele hulpgeld voor Sint Maarten dat op de plank blijft liggen.

Correctie: in een eerdere versie van de nieuwsbrief stond dat VAO staat voor Voortzetting Algemeen Overleg, dit is onjuist en moet zijn: Verslag Algemeen Overleg.