Provincie Utrecht krijgt voorlopig geen geld van het Rijk

De minister van Binnenlandse Zaken heeft besloten de voorschotten op te schorten omdat de jaarrekening over 2017 uitblijft. Het gaat om vier miljoen euro per week.

De Utrechtse trambaan die het centraal station gaat verbinden met de Uithof, pakt veel duurder uit dan begroot.
De Utrechtse trambaan die het centraal station gaat verbinden met de Uithof, pakt veel duurder uit dan begroot. Foto Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte

Door de problemen rond de aanleg van de Uithoflijn, krijgt de provincie Utrecht vanaf 1 januari voorlopig geen voorschotten meer uit het provinciefonds van het Rijk. Het gaat om vier miljoen euro per week dat ze voorlopig uit de eigen reserves moeten halen. Dat bevestigt de provincie vrijdagochtend na berichtgeving van RTV Utrecht.

De voorschotten zijn stopgezet, omdat de jaarrekening van de provincie over 2017 nog niet is opgemaakt. Dat komt omdat de accountant extra onderzoek doet naar de problemen rond de aanleg van de Uithoflijn. De trambaan tussen Utrecht Centraal en universiteitscampus is vertraagd en tientallen miljoenen duurder uitgevallen na een reeks fouten van gemeente en provincie.

Klokkenluider

Volgens een woordvoerder is de provincie bij het opmaken van de jaarrekening “vergeten” een melding van een klokkenluider over vermeende belangenverstrengeling bij de Uithoflijn door te geven. Hierna werd extra onderzoek ingesteld dat vorige maand werd gepubliceerd. Volgens de provincie achtte de accountant extra onderzoek alsnog noodzakelijk.

Lees meer over de Uithoflijn: Het duurste stukje trambaan van Nederland

Het is niet duidelijk wanneer de jaarrekening kan worden opgemaakt. Zodra dit is gebeurd, krijgt de provincie met terugwerkende kracht alsnog het geld uit het provinciefonds. Provincies ontvangen geld van het Rijk uit het provinciefonds waarmee zij een deel van hun uitgaven betalen.

Volgens de provincie had minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) al een aantal keer uitstel verleend. De oppositie uit de Provinciale Staten kritisch op de problemen bij de provincie. Op Twitter noemt de PvdA het “te gênant voor woorden”.

Twitter avatar sgputrecht SGP prov. Utrecht De fractievoorzitter van @GLProvUtrecht mist zelfreflectie bij de accountant. Wij missen datzelfde al een poosje bij een aantal andere partijen.

De provincie en gemeente Utrecht hebben veel fouten gemaakt bij de aanleg van de Uithoflijn. De trambaan is acht kilometer lang en kost inmiddels zo’n half miljard euro. Uit een gezamenlijk rapport van de Utrechtse en de Randstedelijke Rekenkamer bleek dat de provincie en gemeenten slecht samenwerkten met elkaar en bouwer BAM. Ze leerden bovendien niet van eerdere fouten, wisten niet precies wat ze lieten bouwen en stelden de plannen voortdurend bij. Ook hebben ze de kosten van de bouw van de lijn bewust te laag begroot en hielden ze cruciale informatie weg voor de gemeenteraad en de Provinciale Staten. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek (VVD) stapte op.

Correctie (14-12-2018): In een eerder versie van dit bericht stond dat de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) was opgestapt. Dit klopt niet en is aangepast.