Premier Rajapaksa van Sri Lanka treedt af

Het Zuid-Aziatische land verkeert sinds eind oktober in een politieke crisis vanwege de benoeming van de premier, een eenzijdig besluit van de president.

Mahinda Rajapaksa bij het parlement van Sri Lanka in hoofdstad Colombo, enkele dagen na zijn benoeming als premier in oktober.
Mahinda Rajapaksa bij het parlement van Sri Lanka in hoofdstad Colombo, enkele dagen na zijn benoeming als premier in oktober. Foto Dinuka Liyanawatte/Reuters

Mahinda Rajapaksa treedt af als premier van Sri Lanka. Dat schrijven internationale persbureaus vrijdag. Het is de volgende episode in de politieke crisis waarin het land sinds eind oktober verkeert.

Donderdag besloten zeven rechters in het Hooggerechtshof dat het ontbinden van het parlement illegaal was

Rajapaksa wil “de stabiliteit in het land bewaken”, aldus zijn zoon Namal, die namens hem het woord voerde tegenover verslaggevers. Hij zette dezelfde verklaring ook op Twitter. De premier spreekt zaterdag eerst het land toe en doet daarna afstand van zijn positie.

Eenzijdige benoeming

Hij werd op 26 oktober benoemd door president Maithripala Sirisena van het land. Om Rajapaksa aan te stellen, moest hij eerst de zittend premier Ranil Wickremesinghe ontslaan, met wie hij een slechte verstandhouding had. Dat was een eenzijdige beslissing van president Sirisena. Rajapaksa is een omstreden figuur: een van oorlogsmisdaden beschuldigde oud-president. Hij voerde tien jaar een autocratisch bewind in Sri Lanka.

In de ophef die Rajapaksa’s benoeming teweegbracht, besloot de president zelfs het parlement te ontbinden en vroegtijdig verkiezingen uit te schrijven. Donderdag bepaalde de hoogste rechtbank van Sri Lanka dat die stap van Sirisena illegaal was.

Rajapaksa’s terugtreden is nog geen oplossing voor de politieke crisis. Er moeten opnieuw een regering en premier worden aangewezen. Lokale media melden vrijdag op basis van bronnen uit de partij van de afgezette premier Wickremesinghe, dat hij zijn oude functie opneemt. Hij zou zondag worden beëdigd.

Lees meer over president Sirisena, zijn beleid en zijn rol in de politieke crisis