Necrologie

Politicus, beursgoeroe en oplichter Jean-Pierre Van Rossem overleden

Jean-Pierre van Rossem (1945-2018) De flamboyante Van Rossem, die in de jaren negentig succes boekte met zijn partij ROSSEM, werd meermaals veroordeeld wegens fraude.

Jean-Pierre Van Rossem
Jean-Pierre Van Rossem Foto KIPPA

Politicus. Beursgoeroe. Econometrist. En dan nog journalist, schilder, F1-teambaas, miljonair, junkie, oplichter – het zijn allemaal beschrijvingen die van toepassing zijn op Jean-Pierre Van Rossem. De 73-jarige Belg, die donderdag overleed, was een van de meest flamboyante figuren uit de jaren tachtig en negentig in België.

Een tekenend moment vond plaats in 1993. Bij de beëdiging van Koning Albert in Brussel riep Van Rossem: „Vive la République d’Europe! Vive Lahaut!” Hij verwees naar Julien Lahaut, die hetzelfde had geroepen tijdens de beëdiging van koning Boudewijn.

Een paar jaar daarvoor was de excentrieke Van Rossem, herkenbaar aan zijn lange hippieharen en vaak met een sigaret in de mond, de politiek binnen getrokken met zijn partij Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij, ofwel ROSSEM. Slogan: ‘Geen gezwijn, stem libertijn’. Van Rossem had een hekel aan de politiek, en de kiezer op dat moment ook.

Hij haalde vier zetels binnen, maar zijn eigen zetel kon hij niet claimen. Hij was vlak voor de verkiezingen gearresteerd wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering van ongeveer 3 miljard Belgische frank (zo’n 74 miljoen euro). Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat hij in de cel zou belanden.

In de jaren zeventig werd hij vastgezet voor belediging, ‘wederspannigheid’ tegen de politie en vervalsing van cheques. In 1968, in de VS, was Van Rossem aan de drugs geraakt, onder andere heroïne. In de Belgische cel kickte hij af.

Daar nam hij zich voor rijk te worden op de optiemarkt - uit protest tegen het kapitalisme - vertelde hij later. Hij begon het beleggingsbedrijf Moneytron. Van Rossem kon beurskoersen voorspellen, zei hij, waardoor hij gigantische winsten kon aanbieden. In feite bouwde hij een piramidespel en harkte hij miljarden binnen. Dat was de schuld van de beleggers, vond Van Rossem: „Als je miljonairs genoeg rendement voorspiegelt, stellen ze geen vragen meer.”

Lees ook het profiel dat we in 1992 van Van Rossem schreven: Van de miljoenen in de dieperik

In 1995 kreeg hij hier vijf jaar cel voor, plus stevige boetes. Van Rossem had nog genoeg om van te kunnen leven tot 2014, zei hij onlangs in De Morgen. Zijn geld lag in contanten in schoendozen, in de garage van een vriendin. In hetzelfde interview zei hij: „Ik ben een klootzak geweest, maar wel een interessante klootzak.” Van Rossem vergaarde honderden miljoenen en bezat op zeker moment een Formule 1-team, honderden Ferrari’s, vliegtuigen, kastelen en een jacht. Toen hij met zijn derde vrouw trouwde, strooide hij bankbiljetten uit. De Vlaamse media smulden van de figuur met de grote mond.

Hij raakte het ook allemaal weer kwijt. De laatste jaren leefde hij teruggetrokken in een appartement in Kapelle-op-den-Bos. In november dit jaar werd hij nog veroordeeld voor valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Op Facebook liet Van Rossem op 10 december weten dat hij ernstig ziek was. Dinsdagavond werd hij vanuit zijn appartement per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij twee dagen later. Van Rossem laat uit zijn drie huwelijken twee kinderen na. Zijn vriendin Nora overleed vijf maanden geleden.