Oostvaarders-hertenbiefstuk vanaf het nieuwe jaar bij de poelier

Poeliers en slagerijen in het hele land kunnen in het nieuwe jaar edelhertenvlees uit de Oostvaardersplassen verkopen.

Sinds maandag worden edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen.
Sinds maandag worden edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Foto Olivier Middendorp

Het vlees van de edelherten die zijn afgeschoten in de Oostvaardersplassen komt niet op het kerstmenu te staan. Staatsbosbeheer heeft een Amsterdamse groothandel gevonden die de dieren direct na het afschieten zal verwerken en vanaf januari zal doorverkopen.

Bij de Oostvaardersplassen staat een koelinstallatie klaar waar het afgeschoten wild direct in opgeslagen wordt. De dieren moeten eerst een week of twee worden uitgehangen. Daarna worden ze gekeurd door dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa).

Maatschappelijke doelen

Eind oktober is een inschrijving uitgezet door Staatsbosbeheer, waarop geïnteresseerde groothandels en poeliers konden reageren. Volgens Marcel van der Dun van Staatsbosbeheer was er ondanks de grote belangstelling maar een klein groepje groothandels dat voor deze klus in aanmerking komt. “We hebben wel een partij nodig die alles in een keer kan regelen.”

Uit die inschrijving kwam uiteindelijk poelier Pieter van Meel uit Amsterdam als winnaar uit de bus. Van Meel doet soortgelijk werk met wild van de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Veluwe, aldus Van der Dun.

Een deel van het vlees willen Staatsbosbeheer en Van Meel beschikbaar te stellen voor maatschappelijke doelen. “We zijn er nog niet helemaal uit, maar je moet dan denken aan voedselbanken of buurtrestaurants”, aldus Thomas van Meel, algemeen directeur bij Van Meel.

Bescheiden vergoeding

Maandag begon het omstreden afschieten op zo’n 1.800 edelherten in het natuurgebied, om zo het aantal terug te brengen naar 490 dieren. Staatsbosbeheer maakt nog niet bekend hoeveel edelherten er tot nu toe zijn afgeschoten. “Voorlopig houden we de cijfers liever voor ons, het moet niet om het bijhouden van scores gaan. In januari doen we dat wel. Dan zijn we een maand bezig en hebben we een beter zicht op de situatie.”

In het begin van de winter zijn de dieren nog fit, en zal het moeilijker zijn om de dieren te doden. Op de eerste dag was het maar drie keer raak. “De dieren gingen door de harde wind dicht op elkaar staan, waardoor wij niet gericht konden schieten. Maar de afgelopen dagen is de wind gaan liggen en waren de dieren door de kou ook wat minder bewegelijk. Dan is het prima schieten”, aldus Van der Dun. Uiteindelijk moeten ongeveer twintig dieren per dag gedood worden.

Staatsbosbeheer zegt een bescheiden vergoeding te krijgen van Van Meel voor het vlees. “Wij maken natuurlijk ook kosten, dus dat moet elkaar een beetje opheffen.” Van Meel kan na de verwerking de markt op met het edelhertenvlees. Poeliers uit het hele land kunnen dan bij Van Meel bestellen. Maar niet iedere slagerij zit daar op te wachten.

Zo zal het vlees in ieder geval niet te vinden zijn bij de slagerij Ter Weele in Oenen. Herman ter Weele zegt liever Veluws wild te verkopen, en zit bovendien niet op protesten voor zijn winkel te wachten.