Opinie

Ontzag

Marcel van Roosmalen

Gisteren deed koning Willem-Alexander onverwachts drie bewonersinitiatieven in Wageningen aan. De website van De Gelderlander berichtte erover uit de tweede hand. De Gelderlander: „Samendoen en samenwerken zijn leidende motto’s van de koning.”

Ik wist niet dat de koning een leidend motto heeft, fijn dat het even werd gezegd. Zelf vind ik samendoen en samenwerken ook heel belangrijk, dus ik zat meteen lekker in dit stukje totaal niet kritische verslaggeving. Sterker ik genoot ervan.

Alleen al de foto’s.

Een close-up van de koning, ingespannen luisterend naar verhalen van bewoners. De koning wandelend over een modderig weggetje, wat voor mij bewees dat het hier inderdaad een verrassingsbezoek betrof, anders hadden ze de boel toch echt wel schoongespoten want zo groot is het ontzag voor de boven ons gestelden daar toch wel. En de mooiste foto: de koning rond een keukentafel met om hem heen een stuk of tien bewoners. De koning was de enige in pak. De bewoners zagen er inderdaad verrast, of zeg maar gerust beduusd uit. Logisch wel: ze hadden de Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje verwacht en dat is toch andere koek.

Volgens De Gelderlander toonde de koning ‘bijzondere interesse’ in Food Sharing. In een grote koelkast en in een paar schappen van een voorraadkast in een van de woonvormen wordt dagelijks voedsel bewaard dat anders weggegooid zou worden.

De Gelderlander: „Daar wordt veel en dankbaar gebruik van gemaakt. Zowel door mensen die het niet breed hebben als door mensen die tegen voedselverspilling zijn.”

Ik was vooral benieuwd waaruit de ‘bijzondere interesse’ van de koning bleek. Nam hij een kijkje in de diepvries? Trok hij de voedsellade open? Stelde hij gerichte vragen? Was hij zelf soms ook tegen voedselverspilling?

Een van de bewoners na afloop: „Ik ben gewoon zeer onder de indruk van de getoonde interesse en grondige voorbereiding door de koning.”

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen voegde eraan toe dat hij ‘blij’ was met het bezoek.

„We hebben kunnen laten zien dat we in Wageningen veel samen willen doen. Ook onze gemeenteraad is daar eensgezind over. We zien het koninklijk bezoek als een grote stimulans.”

En ik maar denken dat het de laatste tijd zo slecht gaat met ons land. Laat Wageningen een voorbeeld zijn. Met zijn voorbeeldig samenwerkende bevolking, zijn eensgezinde gemeenteraad en een burgemeester die in de onverwachte aanwezigheid van een geïnteresseerde en goed voorbereide koning een stimulans ziet om door te gaan op ingeslagen paden.

De jaren dertig bestaan nog, fijn dat alles braaf werd genoteerd.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.