‘Ongeldig verklaren van eindexamens VMBO Maastricht was onnodig’

De Auditdienst Rijk is in een vrijdag gepubliceerd onderzoek kritisch over het handelen van de Inspectie van het Onderwijs en minister Slob (Onderwijs, ChristenUnie).

Het Sint-Maartenscollege in Maastricht, onderdeel van scholenkoepel LVO.
Het Sint-Maartenscollege in Maastricht, onderdeel van scholenkoepel LVO. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De Inspectie van het Onderwijs en minister Slob (Onderwijs, ChristenUnie) hebben een te vergaand besluit genomen met het ongeldig verklaren van de eindexamens van de 353 leerlingen van het VMBO Maastricht. Bovendien heeft de Inspectie signalen van ouders over de toestand op het VMBO Maastricht onvoldoende serieus genomen.

Tot die conclusie komt de Auditdienst Rijk in een onderzoek naar het handelen van de Inspectie van het onderwijs in de aanloop naar en tijdens de affaire. Het rapport verscheen vrijdagmiddag tegelijk met elf onderzoeken van de Inspectie zelf naar het VMBO Maastricht en negen andere instellingen van de scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en naar het functioneren van het bestuur en de raad van toezicht van LVO. Het VMBO Maastricht en een afdeling van de scholengemeenschap Sophianum in Gulpen krijgen het predicaat ‘zeer zwak’, vier andere scholen in Maastricht en Heerlen het predicaat ‘onvoldoende’.

Lees ook: Hoe kon het zo fout gaan bij examens in Maastricht?

Hoofdlijnen

Bestuur en raad van toezicht van LVO keken volgens de Inspectie zelf te veel naar de hoofdlijnen, controleerde te weinig de resultaten in de praktijk, mat de kwaliteit matig en liet te veel over aan deeldirecties.

Volgens de Auditdienst Rijk had de Inspectie de examens op 22 juni niet direct ongeldig kunnen verklaren. De Inspectie nam dit besluit na overleg met minister Slob. In plaats daarvan hadden Slob en de Inspectie de diploma-uitreikingen kunnen uitstellen en meer de samenwerking moeten zoeken met VMBO Maastricht en LVO. Bij nadere inventarisatie bleek al snel dat het aantal onvolkomenheden in het Programma van Toetsing en Afsluiting (aanleiding voor het ongeldig verklaren) minder groot was dan aanvankelijk naar buiten was gebracht. OCW stelt in een reactie dat het ongeldig verklaren van de examens “de beste optie was om de waarde van het diploma voor alle leerlingen te garanderen”.

Dertig locaties

LVO is verantwoordelijk voor 21 scholen op dertig locaties verspreid door heel Limburg. De Raad van Toezicht kreeg de conclusies van de vrijdag gepubliceerde rapporten al eerder onder ogen en vroeg bestuursvoorzitter André Postema eind november om op te stappen. Op die manier gaf hij zich ,,rekenschap” van alles wat misging. Ook Jan Schrijen, voorzitter van de raad van toezicht, vertrok.