Nederlandse oud-generaal-majoor kan VN-missie Jemen leiden

De speciale VN-gezant schuift Patrick Cammaert naar voren om toezicht te houden op het overeengekomen bestand in de stad Hodeida.

Patrick Cammaert bij de Verenigde Naties.
Patrick Cammaert bij de Verenigde Naties. Foto UN News

Generaal-majoor buiten dienst Patrick Cammaert is door de VN-gezant in Jemen vrijdag voorgedragen om een internationale waarnemingsmissie in het land te leiden. Volgens gezant Martin Griffiths is zo’n missie noodzakelijk. Dat zei hij tegen de VN-Veiligheidsraad, die nog een resolutie over zo’n missie zou moeten aannemen.

Generaal-majoor Cammaert is vaker door de VN ingezet. Zo leidde hij eerder onderzoeken naar het optreden van internationale vredesmissies in Zuid-Soedan en onderzocht hij voor de VN de Gazaoorlog van 2014.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN stelt in een verklaring dat Nederland “volledig vertrouwen in hem heeft, hij is de juiste persoon voor de klus.”

Cammaert kan volgens Griffiths “binnen een paar dagen afreizen naar Hodeida”, de havenstad die vanwege zijn strategische ligging maandenlang doelwit is geweest van bombardementen en militaire campagnes door de strijdende partijen in Jemen. Houthi-rebellen, gesteund door Iran, hebben de stad grotendeels in handen. De internationale coalitie, onder leiding van Saoedi-Arabië, voert daar veel luchtaanvallen op de opstandelingen uit.

Strijdende partijen bereikten een bestand in Jemen. Hoop voor het noodlijdende land

Staakt-het-vuren controleren

De strijdende partijen bereikten eerder deze week een staakt-het-vuren en beloofden hun troepen uit Hodeida terug te trekken. De waarnemingsmissie is nodig om ervoor te zorgen dat die afspraken worden nageleefd, aldus Griffiths. Volgens hem zijn de strijdende partijen zelfs “afhankelijk” van de waarnemers: “robuuste en competente” controle door zo’n onafhankelijke missie zou ervoor zorgen dat zij meer vertrouwen hebben in het bestand.

Hodeida is niet alleen een belangrijke strategische stad, de haven is ook van levensbelang voor Jemenitische burgers, als doorvoerpunt voor voedsel en andere goederen.

Reuters meldde vrijdagavond, kort nadat Griffiths zijn betoog had gedaan, dat in Hodeida toch gevechten zijn uitgebroken. Ze zouden plaatsvinden in buitenwijken in het oosten van de stad. Het persbureau baseert zich daarbij op getuigenverklaringen van bewoners.