Recensie

Recensie

Nederland vertaalt 2019

Nederland Vertaalt Op zaterdag 25 mei 2019 wordt opnieuw de Vertaaldag gehouden. Het is de finale van de jaarlijkse wedstrijd Nederland Vertaalt, waarvan hier de opgaven staan.

Voor alle vertaalliefhebbers organiseren NRC en Verstegen & Stigter de jaarlijkse vertaalwedstrijd Nederland Vertaalt. Dit jaar omvat deze wedstrijd vier opgaven plus nog twee aparte opgaven voor scholieren. Vijf jury’s beoordelen de inzendingen en nomineren per taal vijf vertalingen.

Op zaterdag 25 mei 2019 vindt in het Academiegebouw in Utrecht de Vertaaldag plaats waar de genomineerde vertalingen worden besproken in werkgroepen onder leiding van de jury’s en waar de winnaars bekend worden gemaakt.

Wie liever toehoort dan zelf vertaalt, kan op de Vertaaldag een lezingenprogramma volgen dat parallel aan de werkgroepen plaatsvindt. Sprekers zijn onder anderen: Anneke Brassinga, Paulien Cornelisse, Arnon Grunberg en Dubravka Ugresic.

Scholieren uit het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd om mee te doen met Nederland Vertaalt Junior. Zij kunnen de songtekst ‘Ik Wil Alleen Maar Zwemmen’ van Spinvis vertalen naar het Engels, of een zelfgekozen Engelse songtekst vertalen naar het Nederlands. Voor vertaaltips en -trucs is er een lesbrief. De tekst van Spinvis, lesbrief, prijzen en spelregels zijn te vinden op de website nederlandvertaalt.nl.