Medische hulpmiddelen

‘Honderden contracten tussen artsen en de industrie’

Artsen en universitair medische centra hebben honderden contracten afgesloten met producenten van medische hulpmiddelen. Dat schrijft Follow the Money. Het onderzoeksplatform heeft vijftig contracten in handen die ze hebben opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur. De artsen en ziekenhuizen ontvangen duizenden euro’s voor onder meer het bijwonen van congressen, het geven van trainingen en lezingen op congressen. Follow the Money onderzocht 25 contracten van het AMC (inmiddels opgegaan in Amsterdam UMC), 8 van UMC Utrecht, 12 van het Erasmus MC, en 5 van Leiden UMC. De meeste contracten zijn niet terug te vinden in het Transparantieregister Zorg, dat inzicht moet bieden in de financiële relaties tussen zorgverleners, zorginstellingen en bedrijven. Dit is sinds 2017 wel verplicht. (NRC)