Mededinging

Orde van Advocaten zwicht voor druk waakhond ACM

De Orde van Advocaten past de uitleg van gedragsregels voor zijn leden onder druk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan. Advocaten mogen voortaan online klanten werven via bemiddelingswebsites. Dat blijkt uit berichten die de Orde en de ACM donderdag publiceerden.

Jarenlang voerde de Orde een strijd tegen internetplatforms waaronder Legal Dutch: een online marktplaats die advocaten en bedrijven koppelt. Op dit soort platforms kunnen klanten hun zaak beschrijven, waarna advocaten zich kunnen aanbieden. De advocaat die de zaak verwerft, betaalt het platform een vergoeding.

De beroepsorganisatie zag dit tot nu toe als strijdig met het provisieverbod in zijn gedragsregels. Als een advocaat betaalt voor een doorverwijzing zou die zijn onafhankelijkheid verliezen. Tegen advocaten die deelnamen aan Legal Dutch werd gedreigd met tuchtmaatregelen.

Legal Dutch-oprichter Jan Hein Strop diende hierop een klacht in bij de ACM die een onderzoek begon. Volgens Strop schermde de Orde de markt af om advocatentarieven hoog te houden. Donderdag meldde de Orde dat „in overleg” met de ACM is besloten dat gebruik van bemiddelingswebsites voortaan is toegestaan. Volgens de ACM is nu „een belemmering weg voor vergelijkingssites om advocaten en cliënten bij elkaar te brengen”. (NRC)