mali

Aanvallers op motoren doden ruim veertig Toeareg

Gewapende aanvallers, vermoedelijk jihadisten, hebben deze week zeker 42 burgers gedood in het noorden van Mali. Ze vielen dorpen binnen van Toeareg, een nomadische bevolkingsgroep in West-Afrika. Een lokale functionaris vertelde dat op dinsdag en woensdag een groep mannen per motor door Toearegkampen reed in de regio Ménaka. Ze openden daarbij het vuur op inwoners. De Mouvement pour le Salut de l’Azawad (MSA), een Toeareg-beweging die zelfbestuur in het noorden nastreeft, heeft een verklaring doen uitgaan over de aanvallen. Volgens de organisatie gaat het om „executies”, verricht door een twintigkoppige motorbende. Die „gewapende bandieten” zouden daarna in de richting van de grens met Niger zijn gereden. Het geweld is niet opgeëist. Minusma, de VN-vredesmissie in Mali, heeft de aanvallen op de burgers in de regio Ménaka veroordeeld. De MSA werkt mee met de zogeheten Operatie Barkhane, waarin een internationale alliantie van Frankrijk en Afrikaanse landen vecht tegen extremistische islamitische organisaties in het gebied. In buurland Niger hebben jihadisten zich gelieerd aan de terreurgroep Islamitische Staat (IS). In Mali ontstond in 2012 een groot conflict toen Toeareg-separatisten en extremisten in een losse alliantie in het noorden van het land de macht grepen. (Reuters)