Opinie

Kerstboom

In 010

Bij de ontsteking van de lichtjes in de gemeentelijke kerstboom vorige week gebeurde iets bijzonders: even was alles in orde. Geen kloven meer, alleen nog maar peace. Ja, het klinkt soft, maar dat was wat zich afspeelde.

Zo moet het ook zijn gegaan in 1951, toen de spar voor het eerst aan de Coolsingel verscheen. De gemeente Olso, zusterstad van Rotterdam, schonk die boom als symbool voor de goede onderlinge band van de stedelingen en bovendien om, zo kort na de oorlog, de gezamenlijke strijd voor de vrijheid te memoreren.

Steinar Heggemsnes, destijds voorzitter van de Noorse Unie in Nederland, sprak bij die gelegenheid de hoop uit dat „de lichtjes in de boom, weerspiegelend in de ogen van de kinderen op de Coolsingel, boodschappers van vrede zullen zijn.”

De gemeentelijke boom kent dus een lange historie. In het fraaie herdenkingsboek uit 2014 over honderd jaar Noorse kerk in Rotterdam staat een foto van burgemeester Aboutaleb, die samen met zijn Oslose collega Fabian Stang een kerstboom kapt op een plek genaamd Kjaerlighetsstien (Pad der Liefde) nabij het meertje Maridalsvannet.

Maar in 2014 raakte het Pad der Liefde versperd. Oslo zette een punt achter de kerstgeste omdat die te duur en te omslachtig zou zijn geworden. Waarmee een traditie van ruim zestig jaar dreigde te verzanden. Totdat oud-Leefbaar-raadslid Hennie van Schaik er lucht van kreeg. „Vanuit de gebiedscommissie heb ik het gemeentebestuur gevraagd zelf voor een boom te zorgen”, vertelt hij aan de telefoon. „Ik zei: maak er dan meteen maar twee van. Eén bij het stadhuis en één bij CS.” En zo geschiedde.

Vorige week ontstak Aboutaleb de kerstlichtjes op het Stadhuisplein. Zonder veel woorden wist hij de boom tot symbool te maken voor iedereen van goede wil. „Verdiep je in de ander: niet claimen, maar gunnen. Niet vragen, maar schenken.” Een magisch gevoel van verbondenheid daalde over de menigte neer. Een veelkleurig kinderkoor zong. Dit is de stad: zie de stad verkleuren, da’s beter dan vergrijzen.

En zo was de boom plots een multicultikerstboom met multicultilichten in een multicultimetropool. De hoop van Heggemsnes 67 jaar na dato opnieuw bewaarheid: voor eventjes vrede in de stad.