Reportage

Hoofdofficier van justitie klaagt college aan

Openbaar Ministerie Marc van Nimwegen wil dat er een eind komt aan het verzamelen van gegevens over zijn seksleven.

Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen, die met buitengewoon verlof is gestuurd.
Hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen, die met buitengewoon verlof is gestuurd. Foto Bas Czerwinski/ANP

De met buitengewoon verlof gestuurde Rotterdamse hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend over het onderzoek dat het college van procureurs-generaal tegen hem heeft ingesteld.

Een commissie van buitenstaanders onder leiding van de voormalige procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens onderzoekt naar aanleiding van berichtgeving in NRC onder andere een jarenlang verzwegen relatie die Van Nimwegen heeft gehad met de hoofdofficier van justitie van het functioneel parket Marianne Bloos. Ook zij is in afwachting van het resultaat met buitengewoon verlof gestuurd.

Affectieve relatie

Van Nimwegen eist dat Fokkens stopt met het verzamelen van gegevens over zijn seksleven, zo meldt de Volkskrant op gezag van de advocaat van Van Nimwegen. Eerder schreef NRC dat Van Nimwegen in 2005 onder andere een jaar lang een affectieve relatie had met de huidige hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Heleen Rutgers, en daarna met Bloos. Getuigen hebben hierover verklaringen afgelegd tegenover de commissie Fokkens. Binnen het OM valt te vernemen dat Van Nimwegen ook nog met andere vrouwelijke collega’s binnen de eigen organisatie affectieve relaties had. In het OM wordt geklaagd dat hij sommige vrouwelijke collega’s voortrok bij benoemingen of bijvoorbeeld dure cursussen liet doen.

Zwaarwegend belang

Een woordvoerder van het college van procureurs-generaal bevestigt dat Van Nimwegen een klacht heeft ingediend. „Het college zal in de procedure van de klachtbehandeling reageren naar de Autoriteit Persoonsgegevens”, aldus een woordvoerster. Van Nimwegen beroept zich naar verluidt op artikel 9 van de Algemene Verordening Persoonsgegevens. Daarin staat dat „verwerking van gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid zijn verboden”. Op die regel zijn overigens uitzonderingsbepalingen van toepassing zoals „redenen van zwaarwegend algemeen belang”.

Lees over de zwijgcultuur bij het Openbaar Ministerie: Schaamte binnen OM over affaires in eigen kring

De commissie Fokkens heeft Van Nimwegen de afgelopen weken geconfronteerd met een aantal bevindingen van deels anonieme getuigen over integriteitsschendingen. Het gaat onder meer over stiekeme verblijven in hotels waar ze zich door dienstauto’s naartoe lieten brengen. De hoofdofficier van justitie wil weten wie er over hem hebben verklaard. De commissie onderzoekt ook misbruik van dienstreizen door Van Nimwegen en het, zonder aanbesteding, verstrekken van opdrachten aan een softwarebedrijf van zijn zwager en zus.

Opnieuw vertraagd

Door de klachtprocedure van Van Nimwegen is het werk van de commissie-Fokkens opnieuw vertraagd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een termijn van drie maanden voor het afwikkelen van klachten. Aanvankelijk zou de onderzoekscommissie-Fokkens in oktober haar bevindingen publiek maken. Dat lukte niet omdat zich steeds meer klokkenluiders vanuit het OM hebben gemeld bij de commissie. Het plan om voor het einde van dit jaar te rapporteren is nu niet mogelijk door het verzet van Van Nimwegen. Een nieuwe datum waarop de commissie denkt klaar te zijn, is niet meer bekend gemaakt.

Van Nimwegen en Bloos ontvangen nog steeds gewoon hun oude salaris. Volgens het college van procureurs-generaal geldt er geen limiet voor de duur hiervan. ,,In de regelgeving wordt hieraan geen termijn verbonden’’, aldus een woordvoerster.