Het meenemen van Jip de kip was strafbaar, oordeelt de rechter

De rechter veroordeelt Sandra van der Werd wegens diefstal van Jip de kip. De kip was niet „hulpbehoevend” toen Van der Werd haar in 2016 ontvoerde uit vrees dat Jip zou worden geslacht. Ze had het niet slecht in haar hok. Straf krijgt Van der Werd niet: daarvoor is de kwestie te lang geleden, vindt de rechter.

Van der Werd – die met haar volledige naam in de krant wil – nam in januari 2016 een kip weg een uit een hok in de hal van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Een student had Jip, een kip van zijn opa, tot hoofdrolspeler van zijn studieproject gemaakt. Om medestudenten kritischer te laten nadenken over vleesconsumptie, zette hij Jip op school in een hok en gaf hij de studenten een week om te stemmen: mag Jip blijven leven of moet ze dood? In het laatste geval zou de student Jip eigenhandig slachten, meldde lokale tv-zender AT5.

Een noodsituatie, concludeerde Van der Werd, bestuurslid van Comité Dierennoodhulp. Ze nam de kip weg en liet haar visitekaartje in het kippenhok achter. Een receptionist van de school betrapte haar, en na een achtervolging door de binnenstad – waarin Van der Werd met visitekaartjes bleef strooien en almaar vermoeider werd door het dragen van Jip – werd ze aangehouden.

Een voorstel van het OM aan Van der Werd om de zaak af te doen door een strafbeschikking à 200 euro te betalen, wees ze af: ze was geen dief, maar had de kip juist gered. Het OM besloot haar te vervolgen. De politierechter stuurde de zaak door naar de meervoudige kamer, die de zaak met een vertraging van ruim 2,5 jaar behandelde– een periode die Jip niet overleefde: ze stierf een natuurlijke dood. (NRC)