Jorika Lagendijk: „Ik wil niet de zorg in, omdat je snel aan mensen gehecht raakt”

Khalid Amakran

Interview

‘Het lijkt me cool om mensen te redden’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Jorika Lagendijk. Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Tienhoog

„Ik woon op tienhoog in een flat van veertien verdiepingen. Sporten doe ik niet, ik heb genoeg beweging. Ik ga vaak met de trap in plaats van de lift. We hebben vier katten en een hond. De katten kunnen op het balkon, we hebben er gaas voor gemaakt. Mijn ouders zijn begin dit jaar gescheiden. Mijn vader zie ik nu om de week in het weekend. Ik mis de dingen die ik met hem deed, zoals samen de hond uitlaten ’s avonds. Mijn broer helpt weleens bij schoolwerk. Dat is wel fijn, mijn moeder weet ook niet alles.”

Groepsapp

„In groep 8 ben ik gepest. Ze zeiden dat ik dik was, ik deed nooit iets goed, mocht nergens aan meedoen. In groep 7 was er een jongen die ik had geholpen toen hij gepest werd. In groep 8 deed hij mee met mij pesten. Op een dag was een foto van mij bewerkt als varken. Ik zat niet meer in de groepsapp maar kwam er toch achter. Mijn moeder is toen naar de directrice gegaan. Die is met hen gaan praten. Daarna gebeurde het nog een keer en is ze weer met hen gaan praten. Toen hield het op. Met een van die kinderen ben ik nu goede vrienden. Dat was niet zo heel erg een pester, meer een meeloper. De heel erge pesters hoeven niet meer in mijn leven te komen. Als je mij zo’n pijn doet hoef je niet meer terug te komen.”

Bij de politie

„Ik doe op school Mens en Dienstverlening maar ik wil niet de zorg in. Omdat je snel aan mensen gehecht raakt. En als het een ouder iemand is, en die komt te overlijden, is dat wel zwaar. Je kunt ook in een kinderdagverblijf gaan werken maar kinderen zijn heel druk, dat kan ik niet altijd aan. Ik ben zelf ook niet altijd de rustigste. Sinds een jaar of twee wil ik bij de politie. Het lijkt me cool om mensen te redden en op jacht te gaan naar mensen die dingen fout doen. Natuurlijk is het gevaarlijk voor jezelf maar je kan wel andere personen helpen. Andere personen gaan bij mij voor mezelf.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

Zelfvertrouwen

„Presentaties geven vind ik heel eng, maar ik leer de angst wel steeds meer af. Ik krijg meer zelfvertrouwen denk ik. Omdat ik sowieso ouder word. En ik heb veel meer vriendinnen dan op de basisschool. Doordat er elk jaar weer kleinere kinderen bij komen zijn er nu ook veel minder ruzies op school. Eerst waren er ruzies in elke pauze. Dat maakt het voor jezelf ook onveilig want je weet niet wat er kan gebeuren. Het waren vooral vierdeklassers die gingen vechten. Iedereen gaat er dan natuurlijk omheen staan om te filmen. Ik dacht: Ik hou me erbuiten. Dan krijg je er ook niet de schuld van dat je erbij staat.”